Succesvol eerste Duurzaamheidscafé Renkum: Waar staan we met de energietransitie en hoe krijgt inwonersparticipatie vorm?

Op dinsdag 15 november van 19.30 tot 22.00 uur organiseerden de gemeenschappelijke wijkinitiatieven in de Concertzaal te Oosterbeek het eerste Duurzaamheidscafé in onze gemeente. Het thema was de energie-transitievisie van de Gemeente Renkum en het geplande uitvoeringsbeleid.
Ook onze wijk Stenenkruis staat in de planning om in 2023 te starten met het opstellen van een z.g. wijkuitvoeringsplan voor de warmtetransitie, en met die plannen gaan de wijkinitiatieven zeker te maken krijgen.
Er was grote belangstelling voor dit eerste Duurzaamheidscafé. Er waren bijna 60 deelnemers uit onder andere 7 wijkinitiatieven, VVEs, een huurdersvereniging, politieke partijen, de Gemeente,
Vivare en de Coöperatie Warmtenet Oost Wageningen WOW waren bij de discussieavond.

De presentaties waren zeer informatief en leidden tot veel vragen en onderling gesprek. En dat was natuurlijk precies de bedoeling. Een verslag van de avond kunt u hier lezen.

Lees hieronder de aankondiging van het Duurzaamheidscafé.

Uit een eerste overleg tussen ‘duurzame-wijk initiatieven’ is gebleken dat er een breed gedragen behoefte bestaat om meer te weten te komen over de energie-transitie visie van de Gemeente Renkum en het geplande uitvoeringsbeleid. Ook onze wijk Stenenkruis staat in de planning om in 2023 te starten met het opstellen van een z.g. wijkuitvoeringsplan voor de warmtetransitie.

Waar staan we met de uitvoering van die plannen? Wat zijn de geleerde lessen uit de eerste pilot-wijken in de gemeente/regio en hoe kunnen de wijken zich voorbereiden voor de interventie-plannen. Hoe wordt participatie van de bewoners (woning eigenaren en huurders) en andere belanghebbenden vormgegeven en wanneer? Hoe wordt de opschaling van wijkinitiatief groepen naar alle wijken in de gemeente gepland?

Er komt dus veel op ons af, niet alleen over energie maar juist ook over gezamenlijk veranderen.  Wil je ook meedenken? Heb je specifieke expertise die je in wilt brengen? Zie je voor jezelf een rol hierbij? Wees dan van harte welkom! Voor een uitgebreidere beschrijving van deze bijeenkomst: klik hier.
In verband met de beschikbare ruimte verzoeken we deelnemers zich vóór 13 november aan te melden via info@degroenewever.nl onder vermelding: duurzaamheidscafé 15 november.
Ken je anderen die iets kunnen bijdragen: stuur dit gerust door.

NB: Dit is de eerste in een serie Duurzaamheidscafés in onze gemeente, en deze bijeenkomst richt zich op de plannen voor de energietransitie. Latere bijeenkomsten gaan ook over wat bewoners zelf – praktisch – kunnen doen. Daarvoor zijn op dit moment natuurlijk het energieloket van de gemeente of energiecoaches een eerste aanspreekpunt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.