Energiebesparing

Praktijkkennis in onze wijk om energie te besparen

Door de hoge energieprijzen kan de eerstvolgende eindafrekening van het energiebedrijf voor veel mensen een zeer onaangename verrassing zijn. Omdat de prijzen al een tijd aan het stijgen zijn, zijn onze energiecoaches verbaasd dat zij nauwelijks vragen krijgen over energie besparen. Dit terwijl de beste manier om je energiekosten in de hand te houden is je energiegebruik te verminderen. Eén van onze energiecoachesw zegt: “Denk vast na over wat je zelf kunt doen om gasverbruik te verminderen als dit urgent wordt en doe vast de eventueel vereiste voorbereidende aankopen.”.

Paul Domen, een van onze energiecoaches, roept daarom iedereen in de wijk op ‘ga energie besparen’ en ‘ga kijken en luisteren bij je buurtgenoten’. Maak daarbij gebruik van de vele kennis en praktijkervaring die er in onze wijk is. Mocht u niet weten bij wie, dan weet Duurzame SteK wel iemand. Laat via ons email-adres weten waar u graag iets over zou willen horen en zien.

Of doe een beroep op een van onze energiecoaches. Daar zijn ze voor! Ze kunnen u helpen knopen door te hakken en helpen de energiekosten te verlagen met praktisch advies.

En tips elders

Voor degene die zich eerst wil oriënteren: op veel plekken zijn er tips te vinden. Om het zoeken iets gemakkelijker te maken, volgt hieronder een lijstje met bronnen die nuttige informatie verschaffen. Deze kunnen dienen als een eerste wegwijzer.

Maar ook persoonlijke tips en ervaringen uit de eigen wijk willen we hier delen.

Suggesties zijn welkom! Staan er overbodige tips? Overlappen verschillende adviesbronnen? Heeft u zelf linkjes die we kunnen vermelden (liefst met een zinnetje toelichting erbij)? Heeft u / heb jij  eigen ervaringen die je wlit delen? Dan is dit de plek! We ontvangen ze graag op ons email-adres.

Het lokale energieloket, dat ook op gezette tijden te bezoeken is in het gemeentehuis.

Landelijke organisatie; door overheid aangewezen als kenniscentrum

Tips over eneregiebesparing, zelf eneregie opwekkne, subsidies, e.d. Met een (ook gratis) account kun je een e-book ‘energie besparen’ downloaden.

HIER opgewekt is de website over lokaal energie opwekken en wonen zonder aardgas. De link brengt je naar blogs/artikelen over tientallen onderwerpen.

Bewoners informen bewoners over isolatiemaatregelen en zonnepanelen  Op ‘Slimme buur’ kun je zoeken op woonplaats en onderwerp om tips en ervaringen van anderen te krijgen of op te vragen. Of deel hier je eigen ervaringen.

Ook verzekeringsmaatschappijen informeren hun klanten over verduurzaming. Als voorbeeld een linkje naar de site van Centraal Beheer.

Korte praktische en soms verrassende tips van Sikkom, de plek voor jongeren uit Groningen voor nieuws, opinie, columns, zin en onzin.

Uit het (energiebesparings)leven gegrepen – tips, suggesties uit de eigen wijk:

  • Stel de temperatuur van het CV-water in op max. 60 graden en liefst nog lager: zie de beschrijving op www.zetmop60.nl
  • Kamerthermostaat op 19 C; CV-thermostaatkraan slaapkamer op 15 C, in hal, logeerkamer, badkamer en werkkamer UIT.
  • Installatie van infraroodpanelen in de badkamer en in werkkamer om alleen bij aanwezigheid wat warmte te geven (dan kan de CV-radiator UIT).
  • CV slechts één keer per dag de boiler laten opwarmen door op de ketel de boilerverwarming handmatig aan en uit te schakelen (k heb nog geen mogelijkheid gevonden dit te automatiseren). Dit scheelt 0,5 m3 gas per dag.
  • Systematisch bij afwezigheid op nachttemperatuurverlaging overschakelen (moet automatisch kunnen door afwezigheid van ons beider smartfones vast te stellen).
  • Glas is het zwakste deel van de gevel: als je gaat isoleren; veel info op deze pagina bij MilieuCentraal. Degenen die het naadje van de kous willen weten, vinden veel op deze pagina bij Nederlandse BouwDocumentatie, en degenen die veel praktische (en ook onconventionele) voorbeelden willen met tips voor zelfdoen, verwijzen we graag naar de site van Sjoerd Nienhuys.
    Tenslotte over isolatieglas nog een tip: driedubbel (triple)glas is erg zwaar en vereist vaak nieuwe ramen, maar er is ook dubbelglas met dezelfde kwaliteit als tripleglas: veel lichter en goedkoper.

Aanvullingen verwelkomen we graag op ons email-adres!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.