Kijk hier terug op onze bijeenkomsten!
Duurzaamheidscafés
Het Duurzaamheidscafé is een ontmoetingsplek waar buurtbewoners, deskundigen en initiatiefnemers samenkomen. Hier delen we kennis en ervaringen over verduurzaming. Doe mee met onze inspirerende sessies!
Komende duurzaamheidscafés op www.renkumverduurzaamtsamen.nl
Waarom en wat
Vanaf eind 2022 organiseren de gemeente Renkum en de duurzame-wijkinitiatieven duurzaamheidscafés over onderwerpen over duurzaamheid-in-brede-zin. Doorgaans met een inleider, mogelijkheden tot vragen en gesprek en na afloop de gelegenheid om elkaar informeel te spreken.
De belangstelling voor de meeste duurzaamheidscafés is afhankelijk van het onderwerp; doorgaans zijn er minstens enkele tientallen belangstellenden, maar het is ook goed gebeurd dat een avond is afgelast vanwege gebrek aan belangstelling.
Initiatiefnemer van de duurzaamheidscafés kan de gemeente zijn, één of meerdere wijkinitiatieven, de energiewinkel of een andere partij. Werving gebeurt via de verzendlijst van renkumverduurzaamtsamen en aankondiging in plaatselijke pers en posters op strategische plekken. Ook zorgen de wijkinitiatieven voor publiciteit in hun kanalen.
Hieronder volgt een opsomming van de duurzaamheidscafés, en via linkjes kan eventueel aanwezig materiaal van de avond worden ingezien of gedownload.
13 - Lenteschoonmaak 2025
2 april 2025
In een intiem groepje heeft Plandelman Anton Damen verteld over zijn beweging om zwerfafval te gaan rapen.
Het woord ‘afval’ is in zijn beleving niet het woord dat motiveert. Vandaar dat hij hier een positieve draai aan wil geven om een nieuw woord te introduceren: Plandelen. Dit is wandelen en plastic rapen in één woord. En als je gaat plandelen en je gebruikt ook nog eens de WePlog app dan wordt het alleen maar leuker.
Duurzaamheidsmedewerker Rogier Groenestein van de gemeente heeft de deelnemers laten zien welke interessante achtergrondinformatie te verzamelen is met de WePlog app.
Beschikbaar materiaal
12 - Zonnestroomboiler
20 mrt 2025
Wat doe je wanneer je pv-panelen meer produceren dan je zelf kunt gebruiken in huis? Nu de salderingsregeling gaat stoppen, zal die overproductie weinig opleveren. Een mogelijkheid is dan om door slimme sturing op de juiste momenten die stroom te gebruiken om warm water te maken.
Vattenfall zet daartoe de z.g. zonnestroomboiler in de markt, die geleverd wordt door dochterbedrijf Feenstra. Productontwikkelaar Wouter Wolfswinkel lichtte dit systeem uitgebreid toe.
Beschikbaar materiaal
- https://www.vattenfall.nl/zonnepanelen/zonnestroomboiler/
11 – Warmtepomp met PVT-warmtebron
6 feb 2025
Warmtepompen kunnen warmte halen uit lucht die wordt aangezogen door een ventilator. Minder bekend zijn de z.g. pvt-panelen die warmte uit de lucht halen via absorbers die achter zonnepanelen zijn geplaatst, en waar een glycol-water-mengsel door stroomt.
Dit systeem is uitgebreid toegelicht door producent/leverancier R&R-systems uit Gemert. Enkele weken later is door 12 personen een bedrijfsbezoek gebracht.
10 - Batterijen voor thuis
24 sep 2024
Een uitgebreide toelichting van de oprichter van Sessy, leverancier van batterijen, over het bedrijf, de batterijen en de manier waarop je die thuis kunt inzetten.
Beschikbaar materiaal
9 – Isolatieactie
3 sep 2024
Een gesprek van gemeente met de wijkinitiatieven over een komende isolatie-actie.
Deze avond is vervallen, de informatie is op een andere wijze bekend gemaakt.
8 - De energieboswachter
4 juli 2024
Een duurzaamheidscafé over de combinatie van wind- en zonneparken én natuur en biodiversiteit, georganiseerd door de Natuur- en milieufederatie.
Helaas was er te weinig belangstelling om dit duurzaamheidscafé door te laten gaan.
Beschikbaar materiaal

7 - Biobased isoleren en binnenklimaat/ventileren
26 mrt 2024
Een avond voor iedereen die aandacht heeft voor duurzaamheid
en kennis wil opdoen over het gebruik van bio
based materialen, het aanpakken van vocht en
schimmel en verstandig ventileren aan de hand van
praktijkvoorbeelden.
Allerhande bio-based materialen zijn deze avond
aanwezig zodat u deze zelf kunt zien en voelen.
Merk de verschillen met de “standaard” produkten.
6 – Je GFT-kliko gaat met pensioen
12 mrt 2024
Katja Staring van Daily Green Inspiration gaf tijdens het 6e duurzaamheidscafé een lezing over hoe je je gft-kliko met pensioen kan sturen. Al ruim twee jaar leeft zij zonder gft-kliko. Door te composteren, een wormenhotel te gebruiken en het vergisten in een Bokashi-emmer bouwt en brouwt ze met snoeiafval gratis voeding voor haar tuinplanten.


5 - Duurzaam onderwijs
1 nov 2023
Een thema-avond met verschillende invalshoeken. Het belang van duurzaamheid in het onderwijs, de manier waarop De Onderwijsspecialisten hier mee omgaat en de praktijk op het Vierbeekcollege en natuureducatie bij Stichting Renkums Beekdal.
4 – Netwerkbijeenkomst wijkinitiatieven
6 sep 2023
Een ontmoeting van vertegenwoordigers van de gemeente met die van de wijkinitiatieven.
Beschikbaar materiaal


3 - Wetten, regelgeving, kaders
5 juli 2023
Het derde Duurzaamheidscafé is een echt kenniscafé. Voor Wijkinitiatieven is het goed om geïnformeerd te zijn over de wetten en regels waaraan de energietransitie gebonden is. Daarnaast is het van belang om inzicht te hebben in de (on)mogelijkheden die de bestaande energie- en bodeminfrastructuur bieden.
De gemeente Renkum, netbeheerder Liander en de provincie Gelderland informeren ons vandaag over deze onderwerpen, ieder vanuit hun positie.
2 – Bezoek Woonwijzerwinkel Rivierenland
19 jan 2023
Bij welke onafhankelijke partij kun je nu terecht wanneer je als bewoner aan de slag wilt om je huis te verduurzamen?
Op deze vraag wil de Woonwijzerwinkel het antwoord zijn, en dat was reden genoeg voor 23 betrokkenen bij de wijkinitiatieven in Renkum om daar een bezoek aan af te leggen.
Beschikbaar materiaal


1 – Energietransitie gemeente,
15 nov 2022
Een eerste avond over wijkinitiatieven en de relatie met de gemeente, met na de pauze een presentatie over de plannen voor een buurt-warmtenet in de Benedenbuurt in Wageningen.
Meer evenementen
{dag}
{maand} {jaar}
Titel van het evenement
Een korte beschrijving van het evenement en wat het biedt.
{dag}
{maand} {jaar}
Titel van het evenement
Een korte beschrijving van het evenement en wat het biedt.
{dag}
{maand} {jaar}
Titel van het evenement
Een korte beschrijving van het evenement en wat het biedt.