Vanaf 2027 verandert er veel voor mensen met zonnepanelen door de afbouw en het uiteindelijke verdwijnen van de salderingsregeling. Het wordt belangrijk om je energiegebruik slimmer te plannen en je installatie zo goed mogelijk te benutten. Hier zijn enkele verstandige stappen en tips:
1. Optimaliseer je eigen verbruik (“zelfconsumptie”)
Het wordt steeds belangrijker om de stroom die je zonnepanelen opwekken, direct zelf te gebruiken in plaats van terug te leveren aan het net (omdat die vergoeding laag zal zijn). Dit kun je doen door je verbruik af te stemmen op momenten waarop je zonnepanelen veel stroom opwekken:
- Gebruik apparaten overdag: Draai wasmachines, vaatwassers en andere grote apparaten overdag, als de zon schijnt.
- Slimme apparaten: Overweeg slimme apparaten die je kunt programmeren om te draaien op bepaalde tijden (bijvoorbeeld als er voldoende zonne-energie beschikbaar is).
2. Overweeg een thuisbatterij
Met een thuisbatterij kun je de overtollige zonne-energie die je overdag opwekt, opslaan en later gebruiken als de zon niet schijnt (bijvoorbeeld in de avond). Dit helpt om je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet te verminderen, omdat de terugleververgoeding vanaf 2027 laag is.
- Voordelen: Je wordt minder afhankelijk van het net, verhoogt je zelfconsumptie en bespaart op energiekosten.
- Nadelen: Een thuisbatterij is momenteel een flinke investering (soms duizenden euro’s) en heeft een beperkte levensduur. De economische haalbaarheid hangt af van hoe snel de prijs van batterijen daalt en hoe je energieverbruik eruitziet.
Tip van Copernico: als je toch overweegt de investering te maken voor een thuisbatterij, denk er dan ook even goed over na of je niet meteen ook een noodstroomvoorziening wil.
Een standaard thuisaccu (die gekoppeld is aan een zonnesysteem en het net) schakelt meestal automatisch uit tijdens een stroomstoring. Dit is een veiligheidseis, zodat de accu het net niet in gevaar brengt tijdens bijvoorbeeld werkzaamheden. Wil je een accu die tijdens een storing wel stroom kan leveren, dan heb je een systeem nodig dat speciaal is ingericht op “islanding” of een off-grid/backup-stand, oftewel een noodstroomvoorziening. Dit vereist doorgaans extra apparatuur (zoals een speciale omvormer en schakelaars) en is dus niet standaard inbegrepen bij de meeste thuisaccu’s. Goedkope aanbiedingen van leveranciers gaan dus meestal over thuisaccu’s die dit niet hebben en werken alleen als het net ook werkt. Je kunt hiermee wel het salderingsprobleem verkleinen.
3. Investeer in slimme energieproducten
Er komen steeds meer oplossingen op de markt om je zonne-energie optimaal te benutten of je systeem efficiënter te maken:
- Hybrid omvormers en warmtepompen: Deze kunnen bijdragen aan een efficiënter energieverbruik, vooral als je energie gebruikt om je huis te verwarmen.
- Slimme energiemeters: Deze helpen je om inzicht te krijgen in wanneer je energie verbruikt en hoeveel je kunt besparen door dit te verschuiven.
4. Overweeg elektrische apparaten of voertuigen
Denk aan overstappen op apparaten of voertuigen die rechtstreeks gebruik kunnen maken van zonne-energie. Voorbeelden:
- Elektrische auto (EV): Je kunt je auto opladen met zonne-energie overdag. Sommige EV’s kunnen in de toekomst zelfs stroom terugleveren aan je huis.
- Elektrische boiler of warmtepomp: Hiermee kun je zonne-energie opslaan als warmtewater, wat goedkoper is dan stroom terugleveren aan het net.
5. Blijf energieleveranciers vergelijken
Vanaf 2027 zullen energieleveranciers verschillende terugleververgoedingen aanbieden. Het is verstandig om goed te vergelijken en over te stappen naar een leverancier die een redelijkere vergoeding biedt voor de stroom die je teruglevert.
6. Zonnepanelen goed onderhouden
Als de terugverdientijd van zonnepanelen langer wordt, is het extra belangrijk om de levensduur van je installatie te maximaliseren:
- Houd je panelen schoon, vooral als je in een gebied woont met veel stof, zand of vogelpoep.
- Controleer regelmatig of je omvormer goed werkt.
7. Overweeg uitbreiding met duurzame technologieën
Als je al in duurzame energie hebt geïnvesteerd, kun je overwegen om je woning verder te verduurzamen:
- Dak- of vloerisolatie: Minder energieverbruik betekent lagere kosten, en dit wordt steeds belangrijker als de energietarieven stijgen.
- Zonneboiler: Hiermee kun je zonne-energie gebruiken voor warm water, wat je gasverbruik verlaagt. Op 20 maart is er een duurzaamheidscafe waar hier meer informatie over gegeven wordt.
8. Check subsidies en belastingvoordelen
Houd in de gaten of er nieuwe subsidies of belastingvoordelen beschikbaar komen, bijvoorbeeld voor thuisbatterijen, isolatie of andere duurzame investeringen. Verschillende regelingen kunnen je investering aantrekkelijker maken.
9. Verander je mindset: langer naar de zonnepanelen kijken als een duurzame investering
Hoewel de financiële voordelen kleiner worden, blijft het hebben van zonnepanelen een duurzame keuze die helpt om CO₂-uitstoot te verminderen. Zie het dus niet alleen als een manier om geld te besparen, maar ook als een bijdrage aan het milieu.
Samenvatting
Vanaf 2027 is het verstandig om je te richten op het maximaliseren van je eigen verbruik van de opgewekte zonne-energie. Dit kan door slim te plannen, een thuisbatterij te overwegen, energieverslindende apparaten overdag te gebruiken en je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet te verminderen. Ook is het slim om te blijven investeren in aanvullende duurzame technologieën, goed te onderhandelen over je terugleververgoeding en je zonnepanelen goed te onderhouden. Zo haal je het meeste uit je zonnepanelen, ondanks de veranderingen in beleid.