Vuilboom-actie in de wijk in februari

Vuilboom: de dorpskroeg voor vlinders, bijen en vogels. Het is een superstruik. Daarom deelde Duurzame SteK in februari vuilbomen uit.  

Duurzame SteK haalde deze superstruiken van ongeveer 75 cm tot 1 meter op en verdeelde ze in onze wijk. De bomen waren gratis. Op de oproep in de wijk zijn zo‘n 35 boompjes in de buurt de grond in gegaan. Zaailingen eigenlijk, afgelopen winter gerooid door https://meerbomen.nu/  in Wolfheze en Schaarsbergen. Gerooid op plekken waar deze zaailingen geen kans hebben om groot te worden omdat ze afgemaaid worden, vaak omdat ze te dicht op wandelpaden staan. Deze boompjes gaan op vraag weer elders de grond in, zoals nu dus een aantal bij ons in de wijk. Doordat het zaailingen zijn gaat het wel even duren voordat ze goed aan de groei zijn. 

Dat het niet goed gaat met de biodiversiteit is geen nieuws meer. Maar onze wijk kan wel de kraamkamer voor de citroenvlinder en het boomblauwtje worden, hommels, zweefvliegen, bijen, wantsen en mieren van voedsel voorzien, en lijsters en kramvogels vetmesten voordat het winter wordt. En dat allemaal met de aanplant van een ecologische superstruik: de vuilboom.  

Ken jij de vuilboom of Rhamnus Frangula?
De vuilboom is een inheemse, maar onbekende struik (met een ongelukkig naam) die van mei tot september bloeit. Hij is daarmee de langst bloeiende struik van West-Europa. Na, en ook al tijdens, de bloei krijgt hij een rijkdom aan besjes. Een ‘bloemige bessenstruik’ dus. De bij is dol op de nectar en het stuifmeel, de vlinders leggen hun eitjes op de bladeren, en de vogels smullen de besjes op.  

De vuilboom was vroeger een vaste bewoner van houtwallen. Maar houtwallen zijn helaas grotendeels uit ons landschap verdwenen en daarmee is ook een grote voedselbron en waardplant verloren gegaan. Daar willen wij verandering in brengen! Wij willen een groene ecologische superstruik ader aanleggen in de wijk. Doe jij mee?  

Wacht eens even! Past dit wel in mijn tuin?
De vuilboom valt vooral op door het gezoem van de bijen, het bezoek van vlinders, en de peuzelende vogels, maar is verder een vrij onuitgesproken struik die eigenlijk in iedere border past. Hij voelt zich goed op iedere bodem, bloeit het mooiste in de zon, maar vindt ook in de schaduw goed zijn plek. Een echte superstruik! De vuilboom is dus eigenlijk geen boom, maar meer een struik, die juist rijker gaat bloeien als je haar flink snoeit. Zonder snoei wordt het dan toch stiekem een kleine boom van tussen de 2 en 5 meter hoog.  
Hoe krijg ik zo’n superstruik?
Wil jij ook een vuilboom? Meerbomen.nu gaat eind van het jaar gewoon weer door met boompjes rooien en we kijken ernaar uit om dan opnieuw een uitdeelactie te organiseren. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.