Van onze energiecoaches: vloerisolatie

Regelmatig krijgen onze energiecoaches Paul Domen, Peter Vriezen en Christian Adler de vraag over welke vloerisolatie (aan de onderzijde) het beste is. Eigenlijk is daar niet één juist antwoord op. Dit is namelijk erg afhankelijk van de situatie. De belangrijkste vragen zijn:
Is de kruipruimte toegankelijk?
Hoe hoog is de kruipruimte? Voor bedrijven die isoleren is een minimale ruimte van 50 cm hoogte nodig.
Hoe droog is de kruipruimte?
Wat voor vloer is het die geïsoleerd moet worden?
Wat zijn de plannen voor de toekomst?
 
De meeste huizen in onze wijk Stenenkruis hebben een houten vloer en een kruipruimte van 50 cm of meer. En meestal een (vrij) droge zandlaag. In dat geval zijn er een aantal oplossingen:

– Je kunt kiezen voor Icynene. Dat is een PUR-schuim die “gedragen wordt” op waterbasis. Dat wil zeggen dat er geen schadelijke gassen vrij komen. Deze foam wordt tegen de onderkant van de balken gespoten. Omdat de foam kan ademen, sluit het eventueel vocht of condens niet op in het hout en kan het hout dus gewoon ademen. Er zijn meerdere bedrijven die dit kunnen aanbrengen.

– Je kunt bij enkele bedrijven ook kiezen voor het plaatsen van polystyreen platen tussen de balken. Deze hebben eenzelfde isolatiewaarde. Ook kunnen ze er zo nodig weer tussenuit gehaald worden en herbruikt. Omdat ze niet aan de houten vloerdelen vastgemaakt zijn, zijn ook die te vervangen zonder dar de platen weg hoeven. De platen zelf kunnen niet ademen maar vocht kan via de blootliggende delen van de balk ademen. Dat is voldoende om houtrot of schimmels te voorkomen.

– Ook wordt vaak PIF-isolatie aangeboden. Dat is een samenstelling van een pak van een aantal lagen bubbeltjesplastic met aluminiumfolie ertussen. Deze folie wordt over de hele breedte met speciale pinnen onder tegen de balken bevestigd. Er zijn veel bedrijven die dit aanbieden. Ook voor houten vloeren. En de isolatiewaarde is goed. Maar bij deze oplossing sluit je het vocht, de condens, op tussen de folie en de balken. Wij hebben geleerd en ook gezien bij het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen in Rotterdam dat dit géén goede oplossing is voor houten vloeren. Ook al beweren bedrijven van wel.

– PUR schuim wordt ook gebruikt maar daarbij is er spraken van langdurige uitstoot van giftige gassen én PUR-schuim is luchtdicht. Dus het hout kan niet meer ademen. Daarom is het ongeschikt.
 
– Glaswol en steenwol wordt door bedrijven bijna niet meer toegepast omdat het “vervelend werken” is. Er komen veel vervelende vezeltjes vrij bij de verwerking van het materiaal.
 
Wat heeft onze voorkeur, wat te kiezen? De polystyreen platen hebben onze voorkeur en wel vanwege de volgende overwegingen:
Icynene wordt op de balken en vloer gespoten. Als het huis ooit wordt afgebroken dan kan Icynene vrijwel niet meer van de planken en balken worden verwijderd. Laat staan dat het herbruikt of gerecycled kan worden. Platen isolatiemateriaal daarentegen kunnen er gewoon weer tussenuit gehaald worden en worden gerecycled of opnieuw ingezet voor hergebruik. En het hout blijft “schoon”. Een ander voordeel is dat als je later de vloerplanken wilt vervangen door een vloerplaat waar vloerverwarming in gelegd kan worden, dan hoef je niet opnieuw te isoleren.
Daarom hebben de platen onze eerste voorkeur. De toegang van de kruipruimte moet wel groot genoeg zijn voor de aanvoer van de platen, welke 60 cm breed en 13 cm dik zijn.
Wil je meer isolatie dan standaard, dan neem je dikkere platen of spuit je meer schuim. De prijs is ook vergelijkbaar. Platen en Icynene kunnen beide ook worden toegepast bij een stenen vloer.
 
De subsidie is voor 2022 verhoogd. Je krijgt nu bij het uitvoeren van twéé maatregelen bij vloerisolatie € 11,- per m2 bij een minimale hoeveelheid van 20 m2.
Zie ook: https://www.nederlandisoleert.nl/subsidie

2 thoughts on “Van onze energiecoaches: vloerisolatie

 1. Ik zie reclames langskomen van TONZON (Tonzon.nl)
  Tonzon claimt koudebruggen te beperken, het meest milieuvriendelijk te zijn, waarbij duurzaamheid centraal staat.
  Te mooi om waar te zijn is bijna altijd gewoon niet waar. Wat vind je van de door hun geleverde oplossing?

  1. Tonzon is een algeheel geaccepteerde goede oplossing die ook zeker goede isolatiewaarden bereikt.
   Het is makkelijk aan te brengen en niet heel duur. En het kan bij een eventuele sloop ook weer makkelijk gescheiden worden van het hoot.
   Enige punt van aandacht is dat het gevoelig is voor schade door muizen. Het zijn dunne plastic zakjes die makkelijk kapot kunnen.
   Heeft u nooit last van muizen, dan is het zeker aan te bevelen.
   Ook moet u er voor waken dat onder een houten vloer, het afsluiten met “plastic” niet verstandig is. Hout moet altijd kunnen ademen.

   Verder heeft u het over het beperken van koudebruggen. Een stuk beton, bijvoorbeeld een balkonvloer, komt het huis in en neemt zo koude mee naar binnen. Dat kun je niet alleen met Tonzon oplossen.
   Tonzon is een isolatievorm die grotendeels de koude aan de ene en de warmte aan de andere kant kan houden. Maar een echte koudebrug zoals boven besproken los je er niet mee op.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.