Terugblik op warmtewandelingen – en vooruitblik

Op twee koude winteravonden in december 2021 werden de eigenaren van negen woningen blij gemaakt met een warmtescan. De buitenschil van hun huis werd in beeld gebracht met een thermische camera. Gehuurd van het Energieloket Midden-Gelderland en bediend door Michiel van der Drift.

Daar kwamen ‘verrassingen’ uit. Koudebruggen werden zichtbaar en kieren onder de voordeur kleurden rood op het scherm. Isolatie van de spouw kon vastgesteld worden. Soms werden er ontbrekende stukjes of slechte aansluiting bij het dak gezien. HR++ en zelfs tripleglas ruiten kleurden blauw en dat is prima. Dat geeft een thermisch beeld wat je nooit met het blote oog kunt zien. De oh’s en oei’s hoorden we vaak.

Alle woningeigenaren kregen na afloop, via de mail, beelden en een kort verslag van de bevindingen. Dat gaf een goed handvat voor verdere isolatieplannen en soms een bevestiging van doeltreffende maatregelen. Onze twee energiecoaches Paul Domen en Christian Adler konden meekijken met de ervaren camera-bediener zodat bij de volgende ronde zij het kunnen uitvoeren.

Deze eigenaren hadden zich gemeld voor een warmtescan door dat aan te geven in de buurtenquête van Duurzame SteK in 2020. In 2020 waren er al drie warmtescan wandelingen en nu in 2021 dus nog twee. Bij elkaar zijn 25 woningen bekeken. De RRE-subsidie van de rijksoverheid maakte deze warmtescans mogelijk.

Als er nog nieuwe belangstellenden zijn (meld je hier aan), kan er hopelijk weer een ronde komen. Inzicht in het warmteverlies van je huis kun je alleen maar krijgen met beelden van de thermische camera. Als je dat hebt, dan kunnen onze drie energiecoaches advies over maatregelen geven.

Warme SteK, Organisatie warmtewandelingen
Ivo Smit

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.