“Het geld ligt op straat”, is een mooie uitdrukking. Dat klopt soms ook, bijvoorbeeld in het geval van subsidie. Je moet dan wel weten wáár het ligt en met name wat de spelregels zijn. Onze energiecoach Paul Domen heeft de nodige informatie verzameld en eens op een rijtje gezet.
Voor sommigen is het vervangen van enkel of oud dubbel glas iets wat juist nu belangrijk is. Door alle drukte en de gestegen vraag ben je waarschijnlijk nog net voor de winter aan de beurt als je nu een opdracht geeft. En het is een goede manier om het gasverbruik omlaag te brengen.
Een paar weetjes over glas en over de subsidie die je kunt krijgen.
Voor 2022 is de regel dat je subsidie krijgt als je ten minste 2 maatregelen neemt.
Je kunt ook nu al alleen 1 maatregel nemen. Je ontvangt dan tot 15% subsidie. De maatregel kan nu al worden uitgevoerd, echter de subsidie kan pas vanaf 1-1-2023 met terugwerkende kracht worden aangevraagd tot uiterlijk 12 maanden na de uitvoeringsdatum. Maar wat de exacte eisen zijn, dat is nog niet bekend.
Neem je twee maatregelen dan ligt de subsidie doorgaans gemiddeld rond de 30%.
Bij HR++ glas is de subsidie dit jaar € 35,- per m2.
Bij Triple (drielaags) glas is de subsidie dit jaar bij uitvoering in 2022 € 150,- per m2 maar dan moet je ook de kozijnen vervangen door isolerende kozijnen. Hetzelfde geldt bij vacuüm glas (vacuümglas is vooral erg dun en dus handig voor monumenten met R 0,45. Het is dubbel glas maar dan vacuüm getrokken tussen de ruiten in. Er zitten wel afstandhouders in die je als kleine stipjes ziet, als je oplet. Is ook geluidwerend. En het is erg duur).
Er is ook nog 0,8 glas (dat is HR++ met een extra folie) dat een nog betere isolatie heeft dan HR++ (R 0,8 ipv R 1,2 of minder). Dat wordt gezien als HR++ glas dus daarvoor gelden ook dezelfde subsidies. Het is maar een fractie duurder maar heeft een veel hoger rendement.
En zet je Triple Glas in een bestaand kozijn, dan krijg je daar de subsidie voor die overeenkomt met HR++ glas. Hetzelfde geldt ook voor vacuüm glas.
Voor alle exacte bedragen is de handige rekentool van de overheid beschikbaar.
Besef ook dat het natuurlijk niet alleen gaat om terugverdientijden. Natuurlijk isoleren wij om te komen tot een beter klimaat en schonere wereld. En om kosten te besparen. Maar daar zijn wat zaken bij gekomen. Het is nu vooral zaak dat wij allemaal doen wat wij kunnen zodat wij af kunnen van het gas en daarmee af kunnen van onze afhankelijkheid. En zodat wij met zijn allen deze winter niet in de kou zitten vanwege de beperkte beschikbaarheid van brandstoffen.
Heeft u vragen of wilt u geadviseerd worden? Maak dan gebruik van een van de drie energiecoaches die voor u klaar staan! Stuur ons een mail om met hen in contact te komen.
Voor degenen die nu al méér willen weten, volgen hieronder een aantal hints en tips over de ISDE-subsidie.
- Deze subsidie kan worden aangevraagd voor isolatie, een warmtepomp en/of een zonneboiler.
- U krijgt meer subsidie als u minimaal 2 maatregelen uitvoert. Voorheen moesten minimaal 2 maatregelen worden uitgevoerd om sowieso voor subsidie op isolatie in aanmerking te komen, maar deze voorwaarde is per 2 april vervallen.
- Er zijn lijsten van merken en typen isolatiemateriaal, glas, warmtepompen en zonneboilers die voor subsidie in aanmerking komen. Voor kozijnen bestaat (nog) geen lijst. Let erop dat materiaal dat voorkomt op de lijst wordt gebruikt.
- Er zijn ook eisen aan de isolatiedikten. Er moet voor isolatie een minimale isolatiewaarde worden bereikt. Hiervan staan overzichten op de subsidiepagina.
- De isolatiemaatregelen gelden voor een minimaal en een maximaal aantal m2.
- De subsidie voor isolatie geldt alleen voor maatregelen aan de bestaande woning. Dus kozijnen van de nieuwe aanbouw op dakkapel worden niet gesubsidieerd.
- De subsidie mag meerdere keren worden aangevraagd, maar moet wel aan de voorwaarden hierboven voldoen. De subsidie voor een warmtepomp kan bijvoorbeeld later nog worden aangevraagd. Of als de vloer en de nieuwe kozijnen zijn geplaatst, dan kunnen deze worden aangevraagd en de dakisolatie en spouwmuurisolatie kan in een tweede aanvraag.
- Er mag ook 2 keer subsidie worden aangevraagd als 2 warmtepompen worden geplaatst! Bij bodemwarmte worden soms meerdere warmtepompen in cascade (serie) geplaatst.
- De subsidiebedragen voor maatregelen die na 1-1-2022 zijn aangebracht zijn verhoogd.
- De ISDE subsidie kan pas worden aangevraagd als de maatregelen zijn uitgevoerd en betaald, maar wel binnen een jaar na uitvoering
- Er is veel bewijsmateriaal nodig. Let er dus op dat materialen en isolatiewaarden op de offerte zijn vermeld, en controleer of deze op de subsidielijsten staan. Neem foto’s van het aanbrengen van het materiaal. Termijnbetalingen aan een aannemer voldoen als bewijs van betaling. Het moet aannemelijk gemaakt worden dat de maatregelen voldoen aan de eisen en dat ze daadwerkelijk geïnstalleerd of geplaatst zijn.
- De subsidie wordt verstrekt door RVO. Zie voor meer informatie de pagina voor woningeigenaren.
- Aanvragen moet met DIGID.
Er is voor 2022 een budget beschikbaar. RVO publiceert regelmatig hoeveel budget er nog beschikbaar is. Vraag de subsidie zo snel mogelijk aan. Het budget is immers gelimiteerd.
Disclaimer: hints en tips kunnen zeker helpen, maar zijn niet rechtsgeldig. Volg precies de regels zoals in de officiële sites van de overheid staan.