Repaircafé Oosterbeek was 20 mei te gast in het Vierbeekcollege 

Vier medewerkers van het Repaircafé komen uit onze wijk Stenenkruis! Naast Aad van der Steen zijn dat de volgende buurtgenoten die geïnterviewd konden worden. Lees hieronder wat ze doen en waarom.  

Het Repaircafé Oosterbeek bestaat inmiddels 10 jaar. Het wisselt maandelijks tussen drie verschillende locaties: het Vierbeekcollege in onze wijk, cultuur & ontmoetingscentrum De Kreek in de Weverstraat en het vegetarisch zorgcentrum Felixoord in de Ommershoflaan. 

Zondag 20 mei, Hemelvaartsweekend. Oei, zouden er wel mensen komen? Jazeker die kwamen! Er moest zelfs even gewacht worden totdat er weer reparateurs vrij kwamen. De reparateurs zijn verdeeld over verschillende plekken: een klaslokaal voor naaien en messen slijpen, een klaslokaal voor de elektro-technici, en een plek voor fietsen. Het Vierbeek is een mooie ruime locatie hiervoor. Ook computerhulp is mogelijk.  

Christian Adler repareert vooral huishoudelijke apparatuur en elektronica. Dat loopt uiteen van speelgoed, lampen, audio-apparatuur en stofzuigers tot  keuken- en tuingereedschap. Zijn drijfveer zowel als energiecoach in onze wijk en als reparateur is nieuwsgierigheid en omgaan met nieuwe situaties. “Als energiecoach zie ik telkens andere woningen en andere levenssituaties. Als reparateur zijn het steeds andere klanten met andere apparaten en nieuwe problemen. De kunst is vooral de goede vragen op de goede manier te stellen om een defect te achterhalen. En dan is de bedoeling niet ik het apparaat repareer, maar dat wij dat samen doen.”  

Ivo Smit helpt fietsen repareren. Hij vertelt: “ik ben van de fietsenreparatie. Soms een klein mankement maar als het te groot is dan is het iets voor de echte fietsenmaker. Ik wil graag mensen leren het zelf te doen. Natuurlijk kan er ook iets kapot gaan bij het repareren. Dat risico bespreken we met de eigenaar.” 

Als je het gebouw binnen komt, loop je tegen de ontvangsttafel aan waar Wim de Valk vaak degene is die je welkom heet. Hij kijkt welke reparateur jou kan helpen.  “Ik vind het leuk mensen te ontvangen en hand en spandiensten te doen, en bovenal: het is gezellig.” 

Christian vertelt verder: “Soms blijkt een vermeend probleem helemaal geen probleem te zijn, soms is de reparatie niet voor 100% mogelijk of blijven sporen achter. Ook dan is het weer vooral goed uitleggen wat de mogelijkheden ter plekke zijn of welke vervangende onderdelen nodig zijn. Kom dus vooral met je defecte spullen bij het Repaircafé Oosterbeek langs! Geen garantie op 100% succes, maar wel op een gezellige en leerzame middag.”  

Op 16 september komt het Repaircafé weer in het Vierbeekcollege. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.