Praktische tips voor verduurzaming van je woning

Buurtavond Duurzame SteK 7 oktober 2019 – Parallelsessie 2

Bij de mensen die bij deze parallelsessie aansloten leefde een breed scala aan vragen: Welke stappen kan ik nemen om mijn huis energiezuinig te maken? Wie kan mij daarover onafhankelijk adviseren? Hoe zit het met de financiering? Ik ben op zoek naar praktische tips? Hoe plak ik handig radiatorfolie? In mijn huis is spouwmuurisolatie niet mogelijk, want mijn buitenmuren zijn geverfd, hoe kom ik aan voldoende isolatie? Mijn cv ketel is aan het eind van zijn latijn: wat nu?

Irma Corten van het Energieloket Midden Gelderland (ELMG) laat zien op de website van het Energieloket dat hier allerlei nuttige informatie te vinden is om aan de slag te kunnen, zoals simpele bespaartips die geen of weinig geld kosten tot een breed scala aan onderwerpen, leveranciers uit de regio, subsidies, etc. De checklists van Milieu Centraal over ‘offertes opvragen’ worden heel handig gevonden. Je kunt je aanmelden om te sparren met de gratis Woonwensencoach over het toekomstbestendig maken van je huis, of voor een wandeling met de warmtebeeldcamera met de buren, op zoek naar warmtelekken.

Irma ging verder samen met Erik Deliege van werkgroep Warme SteK in op de vragen en ideeën. Met simpele maatregelen is een soms al flink te besparen, bijvoorbeeld met waterzijdig inregelen van de radiatoren. Een idee is om dit samen op te pakken. Met een wandeling met de warmtecamera kun je veel ideeën opdoen, hoe je kunt besparen. Als je dat doet met huizen van hetzelfde type, kun je nog meer van elkaar leren en wellicht samen dingen oppakken.

Voor een goed werkende warmtepomp moet je huis klaar zijn om met 30-40 graden te kunnen verwarmen. Dat is alleen mogelijk in een goed geïsoleerd huis. Voor isolatie en warmtepompen zijn subsidiemogelijkheden. Als je cv ketel nu op is, kun je ook overwegen om een cv ketel te huren.

Zie hieronder de presentatie van Erik en Irma:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.