Potgrond: een zak vol ellende

Buurtgenoot Karin Bodewits voert actie voor turfvrije potgrond. Zij schrijft hierover het volgende.

Weet jij wat er in een zak potgrond zit? Ik ben Karin -jullie nieuwe buurvrouw- en met Turfvrij.nl houd ik mij hier dagelijks mee bezig.

Ik ben geboren in een klein dorpje boven op de gasbel in de provincie Groningen. Als kind ving ik vooral kikkers en sprong ik over sloten. Toen het leven zinvol werd (hoewel niet per se beter), droomde ik ervan om als bioloog de wereld rond te reizen. Die droom werd werkelijkheid. Maar na vijftien beminnelijke jaren van culturele verrijking in Schotland, China, Spanje en Duitsland kreeg ik een bizar verlangen om met mijn partner en kinderen terug te keren naar dit kleine kikkerland. Aangekomen werd ik gegrepen door de zakken potgrond in de Nederlandse schappen.
Tuincentra, de Albert Heijn en bloemenwinkels liggen namelijk nog vol met potgrond die voornamelijk uit turf bestaat. En dit is geen goed nieuws!

Wat is turf?

Turf is een natuurproduct bestaande uit gecomposteerde planten en mossen afkomstig uit veenmoeras. Zo’n veengebied wordt drooggelegd en daarna wordt de turf afgestoken. Op het eerste oog lijkt zo’n drooggelegd veenmoeras misschien een dikke laag modder die we in zakken met het etiket ‘potgrond’ proppen, maar een veengebied is veel meer dan dat. De Britten noemen de veengebieden liefdevol hun ‘regenwoud’ en zelfs dat is nog een eufemisme. Onze veengebieden slaan twee keer zoveel koolstof op als alle bossen in de wereld samen. Daarbij gebruikt het slechts een tiende van het land. Oftewel veengebieden slaan per vierkante meter twintig keer meer koolstof op dan een doorsnee bos en veel meer dan het regenwoud.

Door turfwinning sterft het moeras af. Een dood veenmoeras geeft vervolgens haar opgeslagen koolstof in de atmosfeer af, wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. De vernietiging van veengebieden is verantwoordelijk voor 5 tot 7 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dat is meer dan al het vliegverkeer. En dan hebben we het nog niet over de ecologische waarde van veenland gehad…

Veengebieden beschermen is een laaghangend fruit om iets voor ons klimaat te doen. Turfvrije potgrond kopen en in plastic bakjes te kweken (en niet in turf bakjes) is een eerste goede stap die wij als consument kunnen maken. 

Interessant! Maar kan ik wel tuinieren zonder turf?

Zeker! Ironisch genoeg maakt turf je tuin zuur. Er zijn planten die dit leuk vinden, maar de meeste planten niet. Turf houdt water en mineralen goed vast, maar veel duurzame producten zoals bladcompost of mengsels op basis van kokos- of houtvezels doen het net zo goed. Misschien zelfs nog beter… Over de kwaliteit van een turfvrij product hoef je je zeker geen zorgen te maken. Zelfs De Hortus Amsterdam tuiniert turfvrij dus dat kunnen wij in ons tuintje ook 😉

Waar kan ik potgrond zonder turf kopen?

Bewustzijn van het ecologische vandalisme rondom turf is in Nederland bijna niet aanwezig. Andere landen, zoals het VK, hebben beleid aangenomen om het gebruik van turf geleidelijk af te schaffen. Nederland doet nog niets. Helaas zien we dit terug in de schappen. Turfvrije opties kunnen moeilijk te vinden zijn. Als potgrond niet als turfvrij wordt bestempeld, is het hoofdbestanddeel waarschijnlijk turf. Ook als het biologische potgrond is betekent dit absoluut niet dat er geen turf in zit!

Hier volgen enkele mogelijkheden om aan turfvrije potgrond te komen.EcoStyle Cocopeat kan gekocht worden bij Hornbach en Intratuin. Kokos zal echter op de lange termijn niet de oplossing zijn.
Bio-Kultura wordt verkocht bij zowel Odin als bij de plantenbieb aan de Utrechtseweg 45 in Oosterbeek. Het bevat nog een beetje veenmos, dat eind 2021 moet worden vervangen. Het is dus bijna turfvrij.
Fertila is online te bestellen.

Het vinden van planten die in turfvrije grond zijn gekweekt, is helaas nog moeilijker. Hier enkele voorbeelden:
Hessenhof: Biologische en turfvrije plantenkwekerij in Ede.
Bastin kwekerij: planten zijn online te bestellen.

Van bladafval van bomen kun je zelf compost maken. Niet met alle bomen gaat dat even makkelijk, want de ene bladsoort verteert makkelijker dan de andere. Sommige bladeren maken de grond weer zuur voor zuurminnende planten zoals rhododendrons. Maar kijk ook eens of je wel potgrond nodig hebt. Voor de meeste doeleinden kun je prima een schep tuinaarde gebruiken. Dat in tuinaarde turf zit, is minder waarschijnlijk dan bij potgrond. Op het label kijken is de oplossing hier. Turf wordt vaak “veenmos” genoemd op het label.

Word actief!

Vragen jullie ook alle kwekerijen en winkels in onze gemeente of zij turfvrije producten in hun schappen willen leggen? Want samen maken wij een groot verschil!

Ik wens jullie allemaal een zonnige en vooral ook turfvrije zomer toe! 

Karin Bodewits, Benedendorpsweg 13 te Oosterbeek. www.turfvrij.nl

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.