Op weg naar een duurzame, toekomstgerichte Rosande Gaerd.

Ons eerste lustrum, het vijf-jarig bestaan van de Rosande Gaerd, vieren we zaterdag 25 september 2021.

Openingsfeestje in 2016.

Op 17 september 2016 hadden we een prachtig openingsfeestje waarbij de naam, Rosande Gaerd, onthuld werd door Jasper Verstand, wethouder burgerinitiatieven, met hulp van Silvijn en Vincent. Twee 5 jarigen, die elkaar leerden kennen in de boomgaard en nog steeds vrienden zijn. Tekenend voor wat de boomgaard veroorzaakt in de buurt, groene ontmoetingsplaats voor groot en klein, met aandacht voor flora en fauna.

Boomgaard vol verhalen.

Met alle initiatieven, expertise en menskracht vanuit de buurt is het de afgelopen 5 jaar een boomgaard vol verhalen geworden waar heel veel mensen een stukje verhaal hebben meegeschreven. Een kunst- en muziekfestival, paddenpoel, stapelbank, ambachtelijke middag, theemiddag, sinusmaaien, kabouterhuisjes, (groen)beheer en onderhoud, fruitbomen snoeien, kunstvitrine, Nachttheater, minibieb, meewerkdagen, NL-doet en Burendag, nestkastjes, Pilates, noem het maar. En natuurlijk genieten van de plek, alleen of met vrienden, klimmen in de pruimenboom, op zoek naar salamanders, een juf met haar klas, een werkoverleg in Coronatijd. De nodige kennis opgedaan bij KNHM, SLG, Gelderse Natuurmakers en de Leefbaarheidsalliantie Gelderland. Heel fijn dat we als buurt onze gang mogen gaan op dit stukje gemeente grond.

Op naar een duurzame, toekomstbestendige Rosande Gaerd.

Omdat we een duurzame, toekomstbestendige boomgaard belangrijk vinden, hebben we vorig jaar contact gezocht met de Leefbaarheids Alliantie Gelderland. Hieruit kwamen mooie ideeën voort om op voort te borduren:

 1. Draagvlak vinden en aantonen in de buurt en bij de gemeente Renkum
 2. Spreken met de gemeente over zekerheid op lange termijn
 3. Bestuurstaken en praktische taken scheiden en nieuwe bestuursleden zoeken voor een (zakelijk) bestuur.
 4. De boomgaardwerkzaamheden, klussen en het organiseren van activiteiten beter in beeld krijgen en koppelen aan buurtbewoners die hiervoor verantwoordelijkheid willen dragen.

De aftrap tijdens NL-DOET zaterdag 29 mei.

Slingers met kleurrijke, A-viertjes vol met wervende teksten om aandacht te vragen voor wat er te doen is in de Rosande Gaerd. Grotere en kleinere klussen en de eerste zijn inmiddels geadopteerd.

We hebben allerlei klusjes waar we mensen voor zoeken en er is altijd wel iets wat bij je past:

 • Communicatietalent: nieuwsbrieven schrijven, FB, infovitrine up to date houden
 • Groene vingers: snoeien, maaien, composteren, sproeien, zaaien en planten, flora en fauna op naam brengen
 • Handige Harries en Harriettes: onderhoud en beheer van materialen
 • Koekebakkers, koffiezetters en soepmakers: catering op meewerkochtenden en bij evenementen
 • Boomgaardbobo: als bestuurslid contact onderhouden met aanwonenden en de gemeente, subsidie- en adviesgevers, geld genereren, administratie en financiën beheren
 • Interieurverzorger dierenververblijf: onderhoud insektenhotel, nestkastjes en depodog
 • Regelneven en nichten: organiseren en coördineren van meewerkdagen, NL-doet, Burendag, Nachttheater, ROSA festival, ambachtelijke middag en de theemiddag, noem het maar….

Van heel praktisch tot meer organisatorisch. Van handige Harries tot kunstspeurders, van schrijftalent tot koekenbakkers. We zoeken trekkers en gewoon ‘handen-uit-mouwen-stekers’.

WE GAAN GRAAG MET JE IN GESPREK WANNEER JE OOK STEENTJE WILT BIJDRAGEN, LAAT VAN JE HOREN VIA DE MAIL:

boomgaardwva@gmail.com

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.