Nulmeting Wijk Stenenkruis

Buurtavond Duurzame SteK 7 oktober 2019 – Parallelsessie 1

In twee rondes heeft Peter Vriezen, samen met Leen van Doorn auteur van het die avond in ‘final darft’ beschikbare rapport Nulmeting Stenenkruis, de resultaten hiervan toegelicht aan een twintigtal geïnteresseerde bewoners.

Hierbij werden als kern de gegevens over het totale elektriciteits- en gasverbruik van alle 589 woningen in de wijk en gemiddeld per woning gepresenteerd. Daarnaast werd de demografische samenstelling van de 1275 bewoners toegelicht en werd de huizenvoorraad in type en bouwjaar geanalyseerd. Minder dan 8% van de huizen is gebouwd in of na 1971; van de toegekende energielabels was in 2018 meer dan 90% label D of slechter. Het aantal geïnstalleerde zonnepanelen is over de laatste 4 jaar met zo’n 50% per jaar gestegen. Van de totaal hiermee opgewekte elektrische energie is alleen de aan het net teruggeleverde hoeveelheid (in 2018 12171 kWh) geregistreerd. Het totaal beschikbare geschikte dakoppervlak van de woningen is ruim voldoende om – volgelegd met PV-panelen – het eigen elektriciteitsverbruik van de wijk op te wekken. Natuurlijk blijft afname van het net nodig omdat opwekking en afname slechts beperkt in de tijd samenvallen.

Ongeveer de helft van alle woningen in de wijk zijn in ‘series’ van zes of meer gebouwd. Toekomstige activiteiten van de Duurzame Stek zullen zich allereerst richten op het stimuleren van gezamenlijke verduurzaming van gelijksoortige groepen woningen, omdat hierbij ruime kostenbesparingen verwacht worden.

Het rapport zal gebruikt worden om in overleg met de gemeente verder te onderzoeken welke opties voor verduurzaming van de wijk haalbaar zijn. Duurzame SteK wil bewoners op het gebied van verduurzaming voorlichten en stimuleren en hierbij een brugfunctie naar de gemeente en andere wijkactiviteiten blijven vormen.

De wijze waarop de gegevens zijn verzameld uit openbare bronnen is beschreven en voor geïnteresseerden verkrijgbaar bij Leen van Doorn via info@duurzamestek.nl.

Zie hier de presentatie van Peter Vriezen:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.