Boomgaardleven

De Rosande Gaerd, groene ontmoetingsplek voor groot en klein met aandacht voor flora en fauna. Met, voor en door de buurt.

Dat is vanaf het begin het doel van onze mooie buurtboomgaard. Na het verwijderen van puin, bramen en esdoornopslag in 2016 is de boomgaard ingericht met fruitbomen, bessenstruiken, inheemse struiken en planten, een paddenpoel en takkenril, compostbakken, bladhoop en rommelhoekjes met dood hout en stenen en zitplekken. Met een aangepast maaibeheer zorgen we voor voedsel en leefgebied voor insecten en amfibieën. Bij het creëren van een natuurlijke omgeving komt het dierenleven vanzelf en dat zien we ook gebeuren. Groene en bruine kikkers, padden, insecten in allerlei soorten, vogels en de mol. Hoe mooi is het om te zien dat naast de gebruikte nestkastjes ook meerdere nesten worden gevonden in de takkenril, de liguster en zelfs op de grond tussen de hulst en bramen worden nestjes gemaakt.

Een groene ontmoetingsplek, dat is het geworden. Zittend op één van de bankjes met een boek of je bezoek, je buren ontmoeten bij de meewerkochtend, het vogelen, de creatieve middag, de kunstvitrine, minibieb, midwinterviering, de kabouters of het Rosa Festival. Favoriet is de stenen stapelbank vanwege de plek en het bankje bij de paddenpoel waar je een groot deel van het jaar kunt genieten van het vijverleven. De boomgaard is geen speeltuin in die die zin dat je in bomen kunt klimmen, met stokken of visnetjes in de vijver roert, over de takkenril loopt of stenen in de vijver gooit. Vast leuk om te doen voor kinderen maar de boomgaard is klein en daardoor een kwetsbare plek. Fijn wanneer we elkaar daar op aanspreken.

Aangezien we een leefomgeving voor het dierenleven hebben gecreëerd is het belangrijk om dieren die er hun veilige plek gevonden hebben te beschermen door op het gras en op de paadjes te blijven en je vooral te verwonderen wat er in de boomgaard leeft.

Doordat in de winter de natuur zich terugtrekt, kikkers overwinteren in de modder, planten sterven bovengronds af zo gaat de boomgaard in winterrust. Om deze rust te waarborgen sluiten we de poort van december tot half maart.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.