Bloemenbermen aangelegd

Op 12 september hebben we op 3 plekken in de wijk bloemenbermen aangelegd voor bijen, vlinders en andere insecten. Dit is bij het speeltuintje aan het Stenenkruis, het grasveld aan de Van Spaenweg en bij de vijfsprong van Rosandeweg-Julianaweg-Pr.Bernhardweg.

Het begon met een eenvoudig idee: ‘het zou mooi zijn als we in de wijk op sommige plekken het gras vervangen door bloemen die goed zijn voor de vlinders en de bijen’.

Zo gedacht, zo gedaan, maar in de praktijk komt daar dan toch veel bij kijken: overleg met de gemeente, de keuze van de juiste bloemensoorten, uitzoeken van de juiste plekken, overleg met de omwonenden, uitzoeken waar je subsidie kunt krijgen en dan aanvragen, een buurtgenoot vinden die zich wil ontfermen over zijn of haar bloemenberm, de organisatie van een sponsorloop op 30 mei, het werven van vrijwilligers om concreet aan de slag te gaan en tenslotte, eindelijk, op 12 september j.l.: de spa in de grond!

Het mag gezegd: het was een zonnige, feestelijke werkdag, waar een twintigtal buurtgenoten gezamenlijk aan de slag is gegaan: na een gezamenlijke koffie en een briefing over wat er moet gebeuren: de grond voor de bloemenbermen afzetten, het gras steken (we waren in gedachten bij de turfwerkers van vroeger), het gras weg scheppen, de grond egaliseren, bolletjes in de grond, plantjes gepoot om de voorlopig kale grond enig aanzicht te geven, bloemen gezaaid, de bloembermen afzetten met paaltjes en draad en tenslotte bordjes plaatsen met het hoe en waarom van de bloemenbermen.

Tussendoor een vorstelijke lunch en na afloop een gezellige borrel (dank, Heleen, Esther en Mirjam). Bijvangst van de dag zijn de mooie gesprekken en buurtgenoten die op een prettige manier met elkaar kennis maakten.

En nu: geduld hebben. Voorspeld wordt dat het 2 tot 3 jaar duurt totdat de bloemenbermen zo fraai zijn als we voor ogen hebben. Het zijn inheemse meerjarige bloemen. In de tussentijd zullen we ervoor zorgen dat het zich ontwikkelt zoals de bedoeling is. Er zijn genoeg buurtgenoten met groene vingers. De gemeente volgt het met grote interesse omdat ook zij meer biodiversiteit wil.

Mocht je vragen of ideeën hebben: prima! Benader ons via info@duurzamestek.nl, dan zorgen wij dat de vraag terecht komt bij de juiste persoon: onze werkgroep Groene SteK of één van onze ‘bloemenberm-ambassadeurs’: Hugo voor de bloemenbermen aan de Van Spaenweg, Marianne voor die bij de vijfsprong Rosandeweg-Julianaweg-Pr.Bernhardweg, en Jacqueline voor de bloemenberm bij de speeltuin aan Stenenkruis.

En wanneer ook jij ideeën hebt over het groener, duurzamer of leefbaarder maken van onze wijk: laat ze gerust horen. Met wat creativiteit en doorzettingsvermogen is er veel mogelijk.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.