De onherkenbare kardinaalsmutsen in de Rosande Gaerd in mei.
Aan het eind van de lente kunnen we ze weer zien. Kaal wordende kardinaalsmutsen die volledig ingepakt zijn met een wit/zilveren laag. De veroorzaker is een stippelmot of spinselmot. De kleine nachtvlinders leggen in augustus hun eitjes in een voorkeursboom, de kardinaalsmutsstippelmot in de kardinaalsmuts, en de rupsen verpoppen zich het volgend voorjaar in de witte webben tot volwassen nachtvlinder in ongeveer vier tot zes weken. Hun voedsel is het jonge blad van de boom. In het spinsel bevinden zich veel rupsen en de zwarte stippels in het spinsel zijn de uitwerpselen van de rupsen. Wanneer het proces van rups naar motvlinder voltooid is, dan worden de bomen en struiken altijd weer groen.


Beschrijving stippelmot
De stippelmot is een slank gebouwd nachtvlindertje van ongeveer één centimeter groot. Het zijn dus de rupsen die de bomen aantasten en gelukkig brengt de stippelmot maar één generatie rupsen voort per jaar. Die spinselmot heeft wel de gewoonte om een jaar later naar precies dezelfde boom terug te keren en daar de eitjes te leggen.
De volwassen stippelmot en de cyclus
Na het uitkomen als volwassen stippelmot, worden in juli tot en met augustus ongeveer vijftig eitjes gelegd in het liefst dezelfde boom of struik. De eitjes overwinteren om het volgend voorjaar uit te komen en het fenomeen van de geheimzinnige, mysterieuze ingepakte bomen, begint weer.
Van ei naar motvlinder
Takjes, bladeren en scheuten dienen als voedsel en maken de boom kaal. Het spookachtige beeld in het voorjaar. Sluipwespen helpen om de hoeveelheid stippelmotten-rupsen te verminderen en de rupsen dienen ook als voer voor jonge vogels.