W11 – Zonnestroom in je accu

21 september 2021 - 20:00 - 21:30

Vierbeekcollege, Wijnand van Arnhemweg 1

Terugblik

Van januari tot maart hebben we twee lezingen en negen workshops gehouden. Waarom is de energietransitie van belang en wat kun je er in de praktijk in je eigen huis aan doen? Dáár probeerden de workshops antwoord op te geven.

Tijdens onze serie workshops hebben we ook aandacht besteed aan het opwekken van energie voor je eigen huis: elektriciteit met zonnepanelen en warmte met een zonneboiler, PVT-panelen of met een warmtepomp. In de praktijk maak je die energie vaak op andere tijdstippen dan je deze eigenlijk zou willen gebruiken. Elektriciteit die je zelf maakt lever je dan aan het net, maar die zou je om verschillende redenen zelf willen gebruiken.

In Nederland gebeurt dat nog nauwelijks, maar in Duitsland hebben inmiddels meer dan 200.000 huishoudens een batterij in huis. Is dat ons voorland?

En daar komen de ervaringen van buurtgenoot Han van Reekum van pas. Sinds enkele jaren heeft Han een accu in huis, die de stroom opslaat van zijn eigen zonnepanelen. Hoe werkt dat dan precies? Gaat dat gewoon vanzelf? En waarom zou je dat nu of in de toekomst willen doen? Han is graag bereid om zijn ervaringen te delen en hierover in gesprek te gaan met geïnteresseerden.

Op 21 september kwamen ruim 20 belangstellenden bijeen in het Vierbeekcollege om te luisteren naar Han’s ervaringen en om er ook over in gesprek te gaan met hem en met elkaar.

Meer informatie

De opname van de workshop wordt hier geplaatst zodra de bewerking van het beeldmateriaal gereed is. Wel kan op dit moment de presentatie van Han worden ingezien. 

Inmiddels zijn veel batterij-systemen op de markt. Waarschijnlijk anticiperen leveranciers op de afschaffing van de salderingsregeling. Hier vindt u een uitgebreid productoverzicht.