W10 – Berekenen en beperken warmteverbruik

W10 – Berekenen en beperken warmteverbruik

7 september 2021 - 20:00 - 21:30

Vierbeekcollege, Wijnand van Arnhemweg 1

Vierbeek College

Wijnand van Arnhemweg 1

Terugblik

Van januari tot maart hebben we twee lezingen en negen workshops gehouden. Waarom is de energietransitie van belang en wat kun je er in de praktijk in je eigen huis aan doen? Dáár probeerden de workshops antwoord op te geven.

Een interessante insteek is om uit te rekenen welke isolatiemaatregelen het meeste effect hebben, en dat heeft te maken met het verlies van warmte uit de schil van je huis: door de vloer naar de bodem, door muren, vensters en dak naar de buitenlucht.

De professionals hebben uitgebreide rekenprogramma’s gemaakt voor warmteberekeningen, maar als geïnteresseerde leek kun je met standaardprogramma’s op de PC ook een flink eind komen. Dat blijkt uit de inspanningen die buurtgenoot Ton van Boxtel heeft gepleegd. Zijn uitgebreide (Excel-)rekenmodel is inmiddels bij een aantal woningen uit onze wijk getest en daar blijkt het gasverbruik behoorlijk nauwkeurig mee voorspeld te kunnen worden.

En belangrijker nog: het wordt ook mooi zichtbaar waar de meeste energie verloren gaat en dus welke maatregelen je het beste kunt nemen. De effecten van isolatie en van de warmteproductie met een warmtepomp worden zo mooi zichtbaar.

Ton heeft de bezoekers tijdens de workshop uitgelegd wat hij beoogde met het modelleren,  hoe hij het rekenmodel heeft opgebouwd en – uiteraard – hoe het functioneert.
Hij biedt ook aan om het model voor de woning van andere buurtgenoten toe te passen.
Neem hiervoor contact op met: Ton van Boxtel, van Spaenweg 2, 6862 XK, Oosterbeek
tvanboxt@kpnmail.nl

Meer informatie:

Opname van de workshop en de gebruikte sheets: