Samen meten = Samen weten

Vraagt u zich ook af wat de Slimme Meter nu zo Slim maakt? 
Doe dan mee met ons Samen Meten = Samen Weten project.

We stellen een energiemonitor beschikbaar die bij u thuis in de meterkast geïnstalleerd kan worden. Daarmee wordt het (real-time) gas-, elektriciteitsverbruik en eventuele teruglevering inzichtelijk.
Is dat niet Slim?

Waarom een energiemonitor?

Door uw energie te monitoren kunt u bijvoorbeeld:

 • Uw sluipverbruik of onverwachte verbruikers opsporen,
 • Zien of een oude koelkast of vriezer aan vervanging toe is,
 • Resultaat van eventuele besparingsacties zien,
 • Het helpt bepalen wanneer het juiste moment is om de vaatwasser of droger aan te zetten,
 • Het kan ons helpen u een beter persoonlijk advies te geven,
 • Door met buren te vergelijken kunnen we leren van de ervaringen van anderen,
 • Een aanzienlijke besparing doen (gemiddeld 6,4% op stroom- en 5,1% op gasverbruik).

Voor het wijk-uitvoeringsplan helpt het om deze gegevens te verzamelen om zo beter inzicht te krijgen in het energieverbruik en de teruglevering in de wijk. Ook worden seizoensinvloeden en piekmomenten zichtbaar. Wij zijn zo beter geïnformeerd als gesprekspartner om plannen te kunnen beoordelen of om met suggesties te komen.

Dankzij

Uiteraard zijn er de nodige kosten gemoeid met deze actie. Bijvoorbeeld voor de meetapparaatjes en het abonnement, voor het verwerken van de cijfers, voor bijeenkomsten die we gaan organiseren e.d. Dit was dan ook onmogelijk geweest zonder de mooie bijdrage van het Postcode Loterij Buurtfonds. Deelnemers aan de Postcode Loterij: bedankt!

Wat gaat er gebeuren?

Duurzame SteK heeft een aantal ambassadeurs geworven die langs de deuren gaan bij huizen die enigszins overeenkomen met die van henzelf.

Deze ambassadeurs gaan de bewoners van de wijk vragen om mee te doen met het Samen meten = Samen weten project. De ambassadeur kan alle ins en outs van dit project toelichten en de bewoner helpen met de installatie. Zij zijn ook beschikbaar voor vragen en uitleg. Indien gewenst kan er een energiecoach langskomen. Verder vragen wij alle deelnemers om hun meetgegevens te delen met het team van Warme SteK die deze gegevens anonimiseert en interpreteert. Het gaat Warme SteK niet om de individuele gegevens maar om de grote lijnen binnen de buurt. Het traject loopt in eerste instantie voor 1 jaar.

Een paar keer per jaar organiseert het team bijeenkomsten waarbij alle deelnemers worden uitgenodigd om onderling bevindingen uit te wisselen en zich te laten informeren ontdekkingen of ontwikkelingen binnen het Samen meten = Samen weten project. Zo kunnen wij van elkaar leren en blijft iedereen op de hoogte.
Klik hier voor meer informatie

Hoe doe ik mee?

Wij hebben een beperkt aantal meters. Ambassadeurs zullen in hun omgeving aan bewoners vragen of ze willen meedoen aan dit project. Is er bij u nog niemand langsgekomen en wilt u meedoen? Dan kunt u een mail sturen naar de Warme SteK. U dient wel een Slimme Meter te hebben. Wij zullen kijken of er een ambassadeur is in uw omgeving waarmee wij u kunnen koppelen. Wij vragen voor deelname 10 euro.  U krijgt daarvoor een “Earn-E dongle” (de energiemonitor) in bruikleen die in de P1 poort van de Slimme Meter geplaatst wordt. Deze ontvangt de gegevens over gas- en elektragebruik en teruglevering. Deze gegevens worden via uw WiFi verbinding naar de server van Earn-E gestuurd. Via een app of webpagina kunt u uw verbruik real-time zien.
Desgewenst kunnen wij zorgen voor installatie en uitleg.
Wij hebben een overeenkomst opgesteld waarin verdere uitleg staat en waar de spelregels in staan. Wij vragen u daarin of u de meetgegevens beschikbaar wilt stellen voor het project en wij vragen u om een paar vragen te beantwoorden. Als u met deze overeenkomst akkoord bent, kunt u deelnemen. Het wordt op prijs gesteld als u ook deelneemt aan de gezamenlijke bijeenkomsten die een paar keer per jaar georganiseerd zullen worden.

Hoe en hoe lang wordt er gemeten?

Het uitganspunt is om een jaar te meten en zo een beeld te krijgen van het energieverbruik en -aanbod door de seizoenen heen. Na dit jaar levert u de meter weer in of krijgt u de mogelijkheid deze over te nemen. Het eerste jaar is helemaal gratis, mocht u ermee door willen gaan, dan zal dat 1 euro per maand gaan kosten (Zie site: Earn-e)

Veel gestelde vragen

Hoe zit het met de privacy?

Alle gegevens worden geanonimiseerd opgeslagen. Alleen een selecte groep heeft toegang tot persoonsgegevens. Zij kunnen omwille van de administratie zien welke dongle bij welke gegevens hoort. Alle handelingen, opslag en verwerking wordt gedaan volgens de regels van de AVG.

Het gaat de Warme SteK niet zozeer om individuele gegevens. Dit is hooguit om, indien gewenst, persoonlijk advies te kunnen geven. Het gaat vooral over het grote plaatje, om inzicht te krijgen in het energieverbruik en de teruglevering en de gedragingen van de energiestromen in het totaal. De gegevens worden gebruikt om beter beslissingen te kunnen maken of te evalueren binnen de WUP. Persoonlijke gegevens zullen NIMMER worden gedeeld met anderen!
Dit alles wordt vastgelegd in een overeenkomst die wij met u aan gaan voordat wij gaan monitoren. Klik hier voor de deelnemersovereenkomst.

Zie hieronder het forum voor dit project. Je vindt hier al een aantal veel gestelde vragen, maar kan ook je eigen vraag toevoegen en dan krijgt u zo snel mogelijk antwoord van het team. 

Hoe werkt het?

U installeert de app van Earn-e op uw telefoon en maakt een account aan via de code op de bijgeleverde kaart. Op deze manier krijgt u toegang tot uw portal en kan de app de gegevens van de centrale server ophalen. Alle data wordt verzameld in een afgeschermde omgeving van onze eigen wijk. U wordt daar automatisch aan toegevoegd. U kunt uw eigen gegevens real-time aflezen binnen de app. Of u gaat naar uw eigen webpagina waar u dag, week en maandgrafieken en nog meer kunt inzien.

Hieronder een voorbeeld van de portal waarop u uw metingen kunt zien op de website:

Hoe installeer ik de monitor?

De ambassadeur doet dit samen met u. Hiernaast een voorbeeld van hoe de energiemeter (dongle) eruitziet. Deze wordt op de zogenoemde P1 poort van uw slimme meter aangesloten. Bij nieuwere typen slimme meters is de voeding niet nodig. Er zit een stekker bij wanneer u een iets ouder type slimme meter heeft. In dat geval dient er wel een stopcontact in de meterkast te zitten. Heeft u geen slimme meter? Dan is het helaas niet mogelijk om op deze manier uw gegevens uit te lezen.

 • Sluit de monitor aan op de P1 poort.
 • Installeer de app
 • Bestel een jaarabonnement en vul daarbij de kortingscode in die bij de monitor geleverd wordt (Kost 0,01 euro).
 • Bevestig de mail van Groendus Energiesturing en maak een password voor de app aan.
 • Log met deze gegevens in op de app van Earn-e.
 • Volg de stappen in de app: Scan de QR code op de monitor en connect vervolgens met je wifi netwerk door de juiste te selecteren en het wachtwoord in te vullen.
 • Lampje wordt groen op de monitor als deze verbonden is. 
 • Bekijk het Dashboard op een computer, na een paar minuten zou alles moeten werken. 
Samen meten = Samen...
 
Meldingen
Alles wissen

Draag ook uw steentje bij en kom in contact met andere actievelingen in de buurt.

Samen meten = Samen weten

Kom met elkaar in contact over dit project. Stel vragen, geef suggesties of deel tips

Samen meten = Samen weten
Berichten
Onderwerpen

Tips

Geef elkaar tips over het meten van energieverbruik en/of -opwek

0
0

Vragen

Heb je vragen over het project of over het meten van energieverbruik en -opwek?

4
4

Reacties

Reageer hier op het project Samen meten = Samen weten

0
0
Deel: