Terugblik Duurzame-huizenroute 11 en 18 november 2023
Op zaterdagochtenden 11 en 18 november konden bezoekers bij zeven woningen terecht om meer te weten te komen over de verduurzaming van hun woning. Er waren veel verschillende verduurzamingsmaatregelen getroffen en ook was de aanpak behoorlijk verschillend: van ‘alles zelf doen’, tot ‘vrijwel alles laten doen’.
Voor alle huizen bleek belangstelling te zijn en in totaal mochten de gastgevers 90 bezoekers ontvangen, waarbij sommige bezoekers uit enthousiasme (“er is zoveel te ontdekken”) meerdere huizen hebben bezocht. Vanwege de variëteit hebben sommige bezoekers meerdere woningen bezocht.
Bij twee woningen was er een open inloop, bij andere werd gewerkt met een tijdslot zodat ‘het hele verhaal’ verteld kon worden. In enkele gevallen hebben ook achteraf nog nagesprekken plaatsgevonden, omdat er eenvoudigweg heel veel informatie te delen was. Bij twee woningen is een uitgebreide presentatie gehanteerd of een (indrukwekkend) technische schema. Dit materiaal is toegevoegd aan de beschrijving van de woningen hieronder.
De gastvrijheid en het open delen van de informatie leidde ook tot mooie gesprekken bijv. over de vraag hoever je wilt en kunt gaan in je idealisme. Uit de bezoeken bleek duidelijk dat dit onderwerp echt leeft, en veel bezoekers konden soms ook suggesties geven aan de bewoners. Veel gesprekken gingen over het maken van de juiste keuze: hoe ver kun je gaan met verduurzaming? welke volgorde? wat wel en niet doen als je (financiële) polsstok beperkt is? wel of geen biobased materiaal voor isolatie dat veel dikker moet zijn voor dezelfde isolatiewaarde. En nog heel veel andere vragen.
Tenslotte een mooie uitspraak: “Wij vonden het bezoek erg nuttig en leerzaam; mogelijk is dit systeem ook iets voor ons in de toekomst. We zijn dan ook heel benieuwd hoe dit jullie gaat bevallen de komende (winter)maanden. Graag praten we dus nog een keertje verder.”
Dankzij de uitsluitend positieve reacties verwachten we dat dit niet de laatste maal is, dat we een duurzame-huizenroute hebben georganiseerd.
Waar ging het om?
Nederland verduurzaamt woningen op heel veel plekken. Ook in onze wijk! Soms zichtbaar, wanneer zonnepanelen worden geïnstalleerd, nieuw glas geplaatst of zelfs een woning helemaal wordt ‘ingepakt’. Maar soms ook niet of minder zichtbaar, omdat er binnen of aan de achterzijde is gewerkt.
Het kan heel verhelderend zijn om eens te horen van je buurtgenoten wat hun ervaringen zijn:
- Welke afwegingen hebben ze gemaakt?
- Wie heb je gevraagd om het uit te voeren?
- Was je daar tevreden ermee?
- En werkt het zoals verwacht?
Geïnteresseerd? Dan WAS hier je kans: op zaterdag 11 en 18 november 2023 van 10 tot 13 uur was je van harte welkom in een aantal woningen in onze wijk.
Hoe werkte het?
Hieronder staan de woningen vermeld; per woning is aangegeven of er een open inloop is, of dat aanmelding gewenst is, omdat het verhaal het beste in samenhang verteld kan worden. Aanmelding kan met het formulier onderaan. Bij andere woningen kun je gewoon aanlopen tussen 10 en 13 uur.
Mocht je nog vragen hebben, stuur dan svp even een berichtje aan info@duurzamestek.nl.
Je buurtgenoten zitten klaar om je te verwelkomen en met je in gesprek te gaan. Misschien heb jij ook nog wel informatie die je wilt delen met de gastgever of andere aanwezigen? Dat is zeker ook welkom!
We zijn natuurlijk heel blij dat deze buurtgenoten hun ervaringen willen delen. Je bent van harte welkom!
NB1: mocht je niet kunnen komen maar wel geïnteresseerd zijn in onze nieuwsbrief: svp even een berichtje aan ons email-adres.
NB2: er is ook veel informatie te vinden in presentaties en opnames van onze workshops in de kennisbank.
Het gaat om de volgende adressen:

-
Benedendorpsweg 11
2021: Isolatie vloer woonkamer en keuken en vloerverwarming. Najaar 2023 (heden): isolatie buitenkant woning: dak met dampdoorlatende folie waarop renovatieplaten (rc6,3), bovenverdieping 3 van de 4 dakkapellen vervangen door veluxdakramen met tripleglas, schoorsteen verwijderd, verder gevelisolatie, warmte-terugwinning en warmtepomp
-
Datum en tijdstippen
11 november om 10, 11 en 12 uur

-
van Spaenweg 5
Woorden die bij ons huis kunnen staan: verduurzamen oud huis, buitenkant ingepakt, heat pipes, installatie-arm maar wel warmte-terugwinning, binnenkant ecologische producten en een watertank voor opvang van het regenwater.
-
Datum en tijdstippen
11 november om 10, 11 en 12 uur

-
van Spaenweg 1
Een jaren 30 woning waarin de houten vloer is vervangen door een geïsoleerde betonvloer, HR++glas aangebracht in de originele grenen kozijnen, inclusief herplaatsing van glas-in-lood, alle gevels van binnenuit geïsoleerd met houten voorzetwanden. En over de zoektocht naar een geschikte water/water warmtepomp zonder bronboring kunnen we ook iets vertellen.
-
Datum en tijdstippen
11 november om 10, 11 en 12 uur

-
van Spaenweg 2
Bijna 100 jaar oud huis van het gas af!
Klik HIER voor de presentatie!
Gedurende de 30 jaar dat we dit huis bewonen is het gasverbruik stapsgewijs naar beneden gebracht. We vertellen welke isolatie is toegepast en hoe door warmteverliesberekeningen bottlenecks zijn gevonden. Bij de isolatiemaatregelen zijn we niet tot het uiterste gegaan. Er moest een goede balans zijn tussen kosten, impact op het huishouden en de besparingen. Voor de benedenverdieping is er vloerverwarming op de deels houten ondervloeren. Daarbij kan lage-temperatuurverwarming worden gebruikt. Dat heeft de stap naar een all-electric warmtepomp mogelijk gemaakt. We vertellen dit in een presentatie, geven tips en noemen tegenvallers. Ook kunnen we rondkijken. -
Datum en tijdstippen
11 november om 10, 11 en 12 uur

-
Schellardweg 23
Klik HIER voor de presentatie!
De woning is geïsoleerd (gespoten isolatie), heeft tripleglas in kunststof kozijnen, luchtdichting, afdichtende spouwisolatie, kierdichting, externe zonnewering en balansventilatie en warmteterugwinning met een aparte kookplaatafzuiging.
Recent is in de tuin een spoelvormige warmtebron geïnstalleerd en een 10 m3 warmteopslagtank ingegraven. Hiermee wordt een W/W-warmtepomp gevoed, waarmee naast verwarming in de winter in de zomers licht gekoeld kan worden. Het warmteafgiftesysteem wordt waar nodig aangepast naar LT-convectoren.
Een 5 m3 regenwatertank is mede ingegraven en wordt uitgerust met druk-dompelpomp en niveaumeter. Er is ook een presentatie beschikbaar: -
Datum en tijdstippen
18 november om 10 en 11.30 uur

-
Prins Bernhardweg 18
Klik HIER voor het hydraulisch schema
Nieuwe vloer, vloerverwarming, spouwmuren geïsoleerd, warmtepomp, heat pipes, cv-houtkachel, plan om regenwater op te vangen. Na advies van een bevriende architect alles in eigen beheer uitgevoerd. We vertellen jullie graag over onze ontdekkingsreis.
En voor degenen die nu al iets meer willen weten:
• 48 Heatpipes • 12kW lucht-water warmtepomp • 17 zonnepanelen (6.120 wp) • Houtkachel (energielabel A+) met CV ondersteuning • 800 liter buffervat met 7,5 kW (nood) verwarmingselement • Vloerisolatie dmv schuimbeton • Lage temperatuur vloerverwarming • Spouwmuurisolatie • Glas benedenverdieping vervangen door HR++ glas • Warmteterugwinning uit douchewater -
Datum en tijdstippen
18 november doorlopend welkom, aanmelding mag wel, hoeft niet

-
Acacialaan 7
Aardgasvrij dankzij verwarming met infrarood-panelen, zonnepanelen, goed geïsoleerde muren en het gebruik van HR+++ glas.
-
Datum en tijdstippen
18 november doorlopend welkom, aanmelding mag wel hoeft niet