Is het je ook opgevallen dat er de laatste tijd veel is geschreven over de impact van de klimaatveranderingen op de toekomst van de aarde en de mensen? Stukken die vaak reacties oproepen. Op de site van Duurzame SteK doen we die discussies niet nog eens dunnetjes over, maar een opsomming van – naar onze mening – interessante klimaatschrijfsels lijkt ons wel aardig. Mocht je hier stukken aan toe willen voegen: mail ze ons gerust.
7 maart toegevoegd:
Alle gebouwen van het gas – is dat in 2050 gelukt? Tien vragen over gasvrij Nederland Wanneer moet mijn huis gasvrij zijn? Kan de overheid me dwingen? Wie betaalt wat? Prangende energievragen, én de antwoorden. Lees het in dit artikel in NRC.
15 februari toegevoegd:
Wat is wijsheid? Een discussie in De Gelderlander geeft aardig weer hoe je verschillend aan kunt kijken tegen de energietransitie. Een voorbeeld uit deze discussie. Professor David Smeulders van TU Eindhoven beweerde o.a. dat het krampachtige ‘van-het-aardgas-af’ voorlopig leidt tot veel meer CO2-uitstoot vanwege de grijze stroom voor warmtepompen, waarop de Gelderse Gedeputeerde Jan van der Meer beweerde dat vergroening van de elektriciteitsproductie veel sneller gaat dan gedacht en dat je dus heel snel van het aardgas af kunt en moet gaan. En op die manier kom je dus tot heel verschillende beleid.
En tussen deze artikelen verscheen er nog een artikel, waarin Remeha-directeur Arthur van Schayk aangeeft dat isoleren (wat David Smeulders propageert) heel erg duur is, en dat we daarentegen moeten inzetten op groen gas, bijv. waterstof.
Conclusie: een generieke aanpak bestaat niet, dus zorg voor maatwerk. En – indachtig de urgentie die vooral jongeren uitspreken – gebruik alle technieken die nu bestaan en ontdek in de loop van de tijd wat de beste keuzen zijn.
Uit de NRC-klimaatkrant van 4 februari:
Het smelten van het ijs op Antarctica is een noodsignaal van de natuur, zei Roderik van de Wal in zijn oratie als hoogleraar zeespiegelstijging en gevolgen voor de kust. Op het NRC-klimaatblog legt hij uit dat we niet bij de pakken mogen neerzitten.
Van de 674 nucleaire centrales op deze aardbol heeft er geen enkele ooit winst gemaakt.” Dat schrijft de Nijmeegse hoogleraar ontwikkelingssamenwerking Paul Hoebink in een ingezonden brief naar aanleiding van het pleidooi voor kernenergie van André Wakker.
Klimaatbeleid kost veel geld. Maar de schade door niets doen is zeker zo groot. De website Ilfscience schrijft over een artikel in Nature Communications waarin wordt gezocht naar een balans tussen strenger klimaatbeleid en het accepteren van de gevolgen van klimaatverandering.
De BBC heeft een prachtig verhaal over de Thwaites-gletsjer op Antarctica. Die is bijna net zo groot is als Groot-Brittannië en is aan het smelten. In zijn eentje is de gletsjer verantwoordelijk voor 4 procent van de zeespiegelstijging.
30 januari toegevoegd:
- Het water komt: een brief van Rutger Bregman aan alle Nederlanders over het voortbestaan van ons land. Zoals één van ons zei: dit kun je makkelijk afdoen als paniekzaaierij, maar als je ‘1953’ zelf hebt meegemaakt, krijgt deze brief toch een behoorlijke lading.
- Philipp Blom, de historicus in het Filosofisch Kwartet, roept op tot een fundamenteel andere omgang met de aarde in een bijdrage in de serie Brainwash Talks van omroep Human.
- En van ‘klimaatjournalist’ Jelmer Mommers een bijdrage in dezelfde serie waarin hij beredeneert waarom er zo weinig gebeurt en oproept tot actie.
- De Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) vraagt in haar jongste Publieke Managementletter (PML) aandacht voor klimaatbeleid, vanuit het perspectief van de accountant. Kernboodschap: Klimaat is financieel.