Samen energie opwekken: wie denkt mee over een zonneveld aan de Benedendorpsweg?

Steeds vaker zie je dat buurtbewoners zelf het initiatief nemen om energie te produceren. De mooiste groene stroom is voor velen nu eenmaal de stroom die is opgewekt uit je eigen installaties, bij jezelf thuis of van gezamenlijk eigendom. Daarnaast levert deelname een goed rendement op.
Voorbeelden uit onze omgeving zijn Windpark Koningspleij van REIJE (Rijn en IJssel Energiecoöperatie, actief in Arnhem en omgeving) en Zonnedak GroeneWaarden van Hevea-Initiatief en Vallei Energie.

En nu ontstaat er wellicht een mogelijkheid in onze eigen buurt.
Er is namelijk een eerste oriëntatie geweest voor een zonneveld(je) aan de Benedendorpsweg. De grondeigenaar heeft REIJE gevraagd om de mogelijkheden hiervan te onderzoeken. Er lijken op dit moment geen overwegende bezwaren te zijn, en REIJE heeft onlangs de bewoners van de nabijgelegen woningen geïnformeerd. Mocht je geïnteresseerd zijn: deze brief vind je hier.

Als Duurzame SteK kunnen wij hier ook een rol in spelen. Door de betrokkenheid van REIJE is kennis en ervaring met de ontwikkeling van zonnevelden aanwezig, maar betrokkenheid van onze buurt komt alleen met betrokken buurtgenoten.
Wil je meedenken over het realiseren van coöperatieve energieproductie in onze eigen wijk, zoals dit ‘buurtzonneveld’, meld je aan!

1 thought on “Samen energie opwekken: wie denkt mee over een zonneveld aan de Benedendorpsweg?

 1. Goed plan!
  Vaste opstellingen hebben een beperkte opbrengst, azimuth geregelde opstellingen (waarbij de panelen op de zon worden gericht) kunnen van 2 tot 5 maal meer leveren dan vaste opstellingen. De actuatoren voor de paneelstand kunnen op de vermogenslevering van de panelen werken.
  Het ‘onderstation’ is heel dichtbij en daar kunnen in 3 fasen behoorlijke vermogens worden aangeleverd en via de oude gepantserde papier lood kabel (GPLK) worden gedistribueerd.
  Groene Stek kan als rechtspersoon functioneren en BTW verrekenen. Bij de vorming van een BV kunnen er aandelen worden uitgegeven voor het betalen van het opstellen van de constructie en een dividend worden uitgekeerd op deze aandelen. Verrekening via de energienota wordt moeilijker omdat niet ‘achter de meter’ wordt geleverd.
  De inzet van een accu is niet zinvol tenzij er een garantie voor een vorm van net continuïteit wordt vereist. Die net continuïteit kan de leveringsprijs van de energie verhogen en daarmee bijdragen aan een hogere dividend uitkering. Een ‘buurtaccu’ kan wel bijdragen aan ‘peak shaving’ (pieken afscheren) en zo de afname van energie uit het net gelijkmatiger laten verlopen door piekbelastingen af te vlakken. Deze piekbelastingen zijn de ‘pijn in de buik’ van de netbeheerder en een dergelijk project heeft voor de netbeheerder voordelen. De ‘pijn in de rug’ van de netbeheerder is de lage arbeidsfactor (cosinus Phi) van het verbruikersnet. Een grote accu kan hier een flinke verbetering in aanbrengen. Nog weer een voordeel voor de netbeheerder.
  De 3 fase inverter en een accu kunnen ondergronds worden geplaatst in een soort keldertje. Doordat het geheel hoog op de ‘eind morene’ van de ijstijd staat en in zandgrond staat is afwatering van de kelder geen probleem, een grindkoffer onderin de kelder kan dan voldoende water opnemen en via het eerste watervoerend pakket naar de Rijn afvoeren.
  Het plaatsen van de panelen op palen maakt het zonneveld minder gevoelig voor vandalisme (maar niet totaal ongevoelig!) en het is daarmee niet nodig de begroeiing van het veld te kappen of te verwijderen zodat de biotoop niet sterk wordt beïnvloed (al zal er wel enige invloed zijn van vermindering van zonne-instraling op de grond). Het is onvermijdelijk dat het plaatsen van funderingen voor de palen en het graven van kabelgoten een beperkte invloed heeft op flora en fauna aldaar. Als imker zie ik hele goede mogelijkheden voor een bijenstal op het moment dat de bijenstal in de Rosandegaerd moet worden opgeheven. Dit geheel terzijde.
  Tijd voor een kostenberekening op basis van een veld met 360Wp panelen.

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.