Rosandeauto – onze ervaringen met autodelen in de buurt

Wil je meer weten over autodelen? Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Op donderdagavond 17 februari willen we een bijeenkomst houden om van gedachten te wisselen. Hieronder vertellen we onze ervaringen en daarna hoe je je kunt aanmelden.

Alweer een behoorlijke tijd delen wij met onze twee gezinnen een auto. Het bevalt prima en daarom delen we graag ook ons verhaal hierover. En we verkennen graag of meer mensen mee willen doen…

Het idee om te autodelen kreeg begin 2020 vorm. Beide gezinnen waren toe aan een volgende auto en een van ons was al wat langer in Duurzame SteK bezig met het thema mobiliteit. We hoefden het wiel gelukkig niet zelf uit te vinden, dankzij een club als de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik. Op hun website staat eigenlijk alle info die je nodig hebt om te starten. We bedachten eerst de auto van een van onze gezinnen een tijdje gezamenlijk te gebruiken – als een soort proefperiode. Dat ging goed, en daarom hebben we na een paar maanden de sprong gewaagd. In juli 2020 kochten we een Toyota Avensis met twee gezinnen. Een zuinige, degelijke en ruime auto. Onze eigen auto’s hebben we de deur uit gedaan.

Hoe werkt het autodelen in de praktijk? Eigenlijk is het best eenvoudig – al is het natuurlijk iets meer werk dan op pad gaan met een eigen auto. En als je deelt, hou je nu eenmaal wat meer rekening met elkaar ;-).

We hebben een online agenda met een gezamenlijk account voor de planning. We delen de vaste kosten en betalen naar rato voor de benzine. Er is bij Centraal Beheer een speciale deelauto-verzekering afgesloten. We houden per rit de gereden kilometers bij – die schrijf je dus elke keer bij thuiskomst op in het schriftje dat in de auto ligt. En vooraf hebben we de boel juridisch dichtgetimmerd met een handig voorbeeldcontract. Dat is het ongeveer.

Altijd al hadden beide gezinnen de auto doordeweeks nauwelijks nodig, en waren we ook niet elk weekend op pad. Dus de ritmes passen redelijkerwijs goed bij elkaar. Als we ‘allebei’ de auto nodig hebben, en dat komt in het weekend nog wel eens voor, dan kijken we of er misschien iets te schuiven valt. Of een van ons gaat met de trein of huurt een auto, via deelautoplatform Snappcar bijvoorbeeld. De kosten daarvoor verdelen we. In de vakantie is het soms passen en meten, maar tot nu toe komen we er uit.

Door het gezamenlijk gebruik van de auto zijn we – deels bewust, deels ongemerkt – veel minder gaan autorijden. Je denkt veel meer na over wanneer je wel en wanneer niet je de auto pakt. Je noteert elke kilometer en ziet precies wat autorijden kost. En dat werkt – bewust of onbewust – door in je ‘gedrag’. We hebben per gezin minder autokilometers dan voorheen. Autorijden is al met al meer dan de helft goedkoper geworden, maar vooral ook een stuk duurzamer.

Wil je meer weten over autodelen? Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Op donderdagavond 17 februari willen we een bijeenkomst houden om van gedachten te wisselen. Onder meer over hybride lease-auto’s die je met een vaste groep buren deelt, en elektrische deelauto’s van WeDriveSolar (nu al o.a. in Arnhem West). Laat weten of je er op 17 februari bij bent via reinderboeve@gmail.com of jackielaumans@gmail.com en je ontvangt de details over plek en tijdstip.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.