Regenwater van je dak naar je tuin

Hoe koppel ik af?

Onze regentonbrigade en afkoppelcoach kan advies en praktische hulp geven. Met alle plezier zet de regentonbrigade voor u de zaag in de regenpijp. Maar er zijn ook andere oplossingen dan een regenton mogelijk. Stuur een mail naar info@duurzamestek.nl met uw contactgegevens en dan neemt Peter Dragt contact met u op. De brochure ‘Regenwater afkoppelen’ geeft een aantal handvatten en prachtige voorbeelden.

Waarom is afkoppelen van regenwater zo belangrijk?

Tuinliefhebbers zien met lede ogen aan hoe moeilijk de planten in de tuin het hebben in deze extreem droge zomer. Hoe mooi zou het zijn als je al het regenwater dat van je huis in het riool stroomt zou kunnen gebruiken voor je tuin. Maar niet alleen voor je tuin is het afkoppelen van regenwater belangrijk. Door klimaatverandering wordt het warmer en droger en daardoor gaat het vaker en harder regenen. Tijdens een extreme bui zitten wij binnen warm en droog maar verderop, uit het zicht, gebeurt er van alles. Niets daarvan is positief. Vooral punt 3 is een gevolg waar we met elkaar vanaf moeten. Voor nu en voor de generaties die na ons komen.

  1. Misschien wel de belangrijkste reden: Tijdens een extreme bui komen er in korte tijd tientallen miljoenen liters water bij de waterzuivering aan. Door onvoldoende capaciteit (vol is vol) loost de waterzuivering overtollig vervuild water naar oppervlaktewater door een overstort. Deze overstort of overloop komt uit in sloten, rivieren, meren, plassen en kanalen. Dit water is vervuild met o.a. antibiotica, chemo- en medicijnresten, chemicaliën, drugsresten en vetresten. Het is niet moeilijk te raden wat deze vervuiling doet met het leven in het natuurwater. Dit leven is voedsel voor vissen, kikkers en insecten en deze dieren dienen weer als voedsel voor o.a. vogels. Zo wordt een zeer belangrijk onderdeel van onze voedselketen zwaar verontreinigd.
  2. Bij een extreme bui wordt het vuilwaterriool overbelast. Vervanging door grotere rioolbuizen kan vaak uit praktische overwegingen niet en omdat dit meer kost zou de rioolheffing verhoogd moeten worden.
  3. Schoon regenwater loost in het vuilwaterriool. Dit schone regenwater wordt daardoor ook vervuild en moet door de waterzuivering worden gezuiverd. Dit is natuurlijk zonde want het kost onnodig veel energie en geld. En ook: hoe meer regenwater in het vuilwater, hoe lastiger dit zwaar verdunde water is te zuiveren.
  4. Naast al deze gevolgen is regenwater het beste water voor de tuin en onze kamerplanten omdat het erg zacht (kalkvrij) water is. Of het waar is weten we niet maar we zeggen altijd dat van leidingwater de planten overeind blijven staan en met regenwater je de planten ziet groeien! Het is ook zonde om kostbaar drinkwater voor de tuin te gebruiken als we gemiddeld 45.000 liter regenwater per jaar gratis uit de lucht krijgen.
Gevolgen van wateroverlast

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.