Start van onderzoek Stenenkruis aardgasvrij; praat en denk mee!

 In Oosterbeek wordt dit jaar gestart met onderzoeken naar het aardgasvrij maken van de gemeente. Dat gebeurt, stapsgewijs, en onze wijk Stenenkruis is dit jaar aan de beurt, als één van de eerste wijken. Wijkinitiatief Duurzame SteK wil hier haar deskundigheid op energiegebied en haar kennis van de wijk inzetten. Met de bewoners wil zij de oren en ogen zijn, niet als vertegenwoordiger van de wijk maar wel door met informatie en kennis de bewoners terzijde te staan en inzichten en meningen van bewoners in te brengen.

Op de Buurtavond op 14 juni vanaf 19.30 uur in het Vierbeekcollege geeft de gemeente toelichting op de aanpak. Graag gaan wij in gesprek om te horen wat buurtgenoten hiervan vinden, wat zij hopen, welke zorgen zij hebben, en of zij willen en kunnen meedenken. Dit is een meerjaren-plan, en we zullen ongetwijfeld met buurtbijeenkomsten met bewoners en betrokken partijen in gesprek gaan, maar we zullen zeker ook andere communicatiemiddelen inzetten.

Meedoen? Voor degenen die vanaf het allereerste begin mee willen doen en denken: van harte welkom! Expertise op energiegebied is niet vereist, belangstelling voor onze wijk, weten wat er speelt, is minstens zo belangrijk! Laat het ons weten via info@duurzamestek.nl en/of kom op onze eerstvolgende buurtavond op 14 juni vanaf 19.30 uur in het Vierbeekcollege.

In onze nieuwsbrief hebben we al eerder aandacht gevraagd voor de Transitievisie Warmte (TVW) van de gemeente Renkum. Deze is op deze pagina op onze website te vinden. Evenals alle andere gemeenten heeft Renkum een TVW opgesteld. Daarin is beschreven hoe Renkum vóór 2040 energieneutraal moet worden. De bouwkundige staat van de woningen en de isolatiewaarde is per wijk (36 in aantal) in beeld gebracht, evenals de opties voor nieuwe energiebronnen als alternatief voor aardgas. Per wijk maakt de gemeente de komende jaren een plan voor een duurzame energievoorziening met uiteraard aandacht voor de eventueel noodzakelijke aanpassingen van de woningen. Dit zogenaamde wijkuitvoeringsplan (WUP) moet worden goedgekeurd door de gemeenteraad. De opstelling van het WUP is een proces dat geruime tijd kan duren en natuurlijk van groot belang voor woningeigenaren, woningcorporaties, huurders en bedrijven. Het gaat immers om aanpassingen en investeringen in hun gebouwen, wat begint met besparen door andersom te gaan met je apparatuur in huis en vooral begint met isoleren, isoleren, isoleren. Betrokkenheid van inwoners is daarom van groot belang.
Er wordt ondersteuning gegeven door het programma Wijk van de Toekomst van de provincie Gelderland.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.