Onze wijk aardgasvrij – even bijpraten

Update: de hieronder genoemde bijeenkomsten hebben inmiddels plaatsgevonden. Ruim 100 buurtbewoners hebben kennis genomen van de stand van zaken en velen hebben hun stem uitgebracht. Met hun reacties tijdens de bijeenkomsten en op de stemformulieren is het Wijkuitvoeringsplan geschreven, dat in concept zal worden gepresenteerd op een bewonersbijeenkomst in Vierbeekcollege, Wijnand van Arnhemweg 1, op dinsdag 24 juni a.s. om 19.30 uur.
De ‘90%-versie’ van Wijkuitvoeringsplan en bijbehorend Stappenplan zijn hier in te zien: https://www.renkumverduurzaamtsamen.nl/onderwerpen/Aardgasvrije_wijken/Wijkuitvoeringsplannen/Stenenkruis_aardgasvrij.

Vorderingen plan aardagsvrij Stenenkruis

Het stappenplan voor het aardgasvrij maken van de wijk Stenenkruis in Oosterbeek is onderdeel van het Wijkuitvoeringsplan (WUP), dat in samenwerking tussen bewoners en de gemeente Renkum wordt ontwikkeld. Het doel is om Stenenkruis uiterlijk in 2040 aardgasvrij te maken, conform de gemeentelijke doelstellingen.

Het proces omvat meerdere fasen, te beginnen met de oprichting van een meedenkgroep van wijkbewoners. Deze groep heeft samen met het adviesbureau WijkvanNu vijf potentiële duurzame warmteoplossingen geselecteerd. Deze opties zijn vervolgens aan alle bewoners voorgelegd, die hun voorkeur konden aangeven. Uit de stemming bleek een voorkeur voor individuele warmteoplossingen.

Het WUP zal een gedetailleerd stappenplan bevatten dat bewoners ondersteunt bij het verduurzamen van hun woningen. Dit omvat onder andere het verbeteren van isolatie en ventilatie, en het overstappen op alternatieve verwarmingssystemen. Het plan wordt naar verwachting vóór de zomer van 2025 afgerond.
Onlangs heeft de vierde bijeenkomstgroep van de Meedenkgroep plaatsgevonden; daarin is gesproken over de manier waarop bewoners de komende jaren ondersteund kunnen worden bij het aardgasvrij maken van hun woning. Dat wordt natuurlijk verwerkt in het stappenplan aardgasvrij.

Op dinsdagavond 24 juni om 19.30 uur organiseert de gemeente in het Vierbeekcollege een bijeenkomst voor alle bewoners van onze wijk voor het delen van de stand van zaken en het ophalen van hun reacties en aanbevelingen.

Voor meer informatie en updates kunnen bewoners terecht op de website van Renkum Verduurzaamt Samen.

Voor wie in detail wil weten wat er gebeurd is
Vrijdag 18 oktober 2024 van 16-19 uur was de eerste bewonersbijeenkomst in Vierbeekcollege. Met 75 bezoekers een succes (lees hier ons verslag), maar we hebben nog lang niet iedereen bereikt. Daarom deze info ook hier op de site. Voor degenen die de 18e verhinderd waren, organiseerde Duurzame SteK op 7 november nog een avond waarin betrokken buurtbewoners vertellen over het plan voor een aardgasvrije wijk.
Voor wie op een andere manier geïnformeerd wil worden: alle informatie over de planvorming is te vinden op deze pagina van de gemeente. Daar is ook – in de pragraaf over de inloopbijeenkomst op 18 oktober – een document met de 12 infoborden en het stemformulier waarop bewoners hun voorkeur kunnen aangeven. Vragen aan de gemeente kunnen gesteld worden aan duurzaam@renkum.nl. Voor wie graag in gesprek gaat met een betrokken buurtgenoot: meld het even aan info@duurzamestek.nl.

Eerder vertelden wij u al dat de gemeente voor en met onze wijk Stenenkruis is gestart met het opstellen van een WijkUitvoeringsPlan (WUP). Hierin komt te staan met welke technieken en op welke wijze onze wijk over een aantal jaren van het aardgas af kan (en daarmee de CO2-uitstoot reduceert), en wat daarvoor nodig is. Het plan moet oktober 2025 klaar zijn. De gemeente selecteerde samen met Duurzame SteK het bureau WijkvanNu en gaf hen opdracht om het proces te begeleiden. In het procesplan staat hoe dit project wordt opgepakt. Het opstellen van het procesplan was fase 1, fase 2 loopt nu.

Het projectteam organiseerde in april 2024 een meedenkgroep van wijkbewoners om de bewoners goed te kunnen betrekken in het proces. Het project staat of valt natuurlijk bij actieve deelname van de bewoners van de wijk. Het is voor de gemeente -en vooral voor ons als wijkbewoners- erg belangrijk mee te denken en feedback te geven op het project om onze wijk Stenenkruis aardgasvrij te maken. Het gaat ons immers allen aan.

Alle wijkbewoners ontvingen een uitnodiging van de gemeente om deel te nemen aan de meedenkgroep. De groep is deels op naam uitgenodigd -willekeurig in een steekproef geprikt- en een deel heeft zichzelf aangemeld, totaal 32 deelnemers. Inmiddels zijn er drie bijeenkomsten van de Meedenkgroep geweest: op 14 mei, 3 juni en 27 juni.

Wat is er tijdens deze bijeenkomsten besproken?
In de tweede fase die nu loopt speelt de Meedenkgroep een belangrijke rol. Tijdens de 3 bijeenkomsten is feedback gevraagd op de plannen en de aanpak tot nu toe. Vragen en zorgen zijn gedeeld. Naar aanleiding daarvan besloot de gemeente om de doelstelling voor onze wijk aan te passen naar “aardgasvrij in 2040” conform de doelstelling voor heel Renkum. Dit geeft bewoners de gelegenheid te verduurzamen op natuurlijke momenten zoals een verhuizing, verbouwing, vervanging van een verwarmingsketel etc. Natuurlijk lijkt 2040 ver weg maar tussentijds kunnen al stappen gezet worden zoals bewustwording van en inzicht in je energieverbruik, een afspraak maken met een energiecoach van de wijk (via ons email-adres) of je licht opsteken in de Energiewinkel in Renkum bezoeken. Zo is de warmtetechniek die je kiest sterk afhankelijk van het isolatieniveau van je woning. En isolatie heeft ook invloed op de waardestijging van het huis en op het wooncomfort.
Er is veel kennis in de wijk aanwezig en er is geïnventariseerd wie zijn kennis en kunde wil inzetten bij dit transitieproces.
In de meedenkgroep zijn alle mogelijke (een kleine 20) warmtetechnieken besproken met hun voor- en nadelen. De verschillende technieken zijn uitgedeeld op factsheets. Voor geïnteresseerden: deze zijn hier digitaal te vinden en voor een papieren afdruk: mail even je adres naar ons email-adres.
Tijdens de derde bijeenkomst op 27 juni zijn door de Meedenkgroep de 5 technieken geselecteerd die verder uitgewerkt worden voor verschillende woningtypen die veel voorkomen in de onze wijk. De geselecteerde technieken zijn inmiddels gepubliceerd op renkumverduurzaamtsamen.

WijkvanNu onderzoekt de gekozen technieken op geschiktheid voor onze wijk. Er worden berekeningen gemaakt voor verschillende woningtypen in onze wijk, o.a. de benodigde investeringen, jaarlijkse kosten en CO2-besparingen. De technieken zijn ook gescoord op een reeks van criteria, zoals ruimtegebruik, noodzakelijke isolatiemaatregelen en aanpassing van het warmtesysteem in de woning. Deze criteria zijn opgesteld door de projectgroep en aangevuld door de meedenkgroep. Het resultaat van dit onderzoek is een “stoplichtmodel”: een tabel met scores per criterium voor elke techniek, waarbij met stoplichtkleuren (rood, oranje, groen) snel zichtbaar is hoe de technieken scoren op de criteria.

In het najaar zijn de uitkomsten van dit onderzoek in het Vierbeekcollege gepresenteerd aan bewoners van Stenenkruis. Aan bewoners is gevraagd hun mening te geven over hun voorkeursoplossing. Belangrijk te benadrukken dat je geen techneut hoeft te zijn en dat mensen die geen interesse hebben in technische details zich ook mogen laten horen, omdat ook niet-technische argumenten zoals bijv. gebruiksgemak, gevoel van controle en last voor de omgeving evenzeer een rol spelen. Op deze pagina (omlaag scrollen) is méér te lezen over de inloopbijeenkomst en daar is ook de tekst te lezen van de informatiepanelen voor die avond. Wie daar nieuwsgierig naar is: ga naar genoemde pagina op www.renkumverduurzaamtsamen.nl.

Hoe gaat het verder? De tekst van het WijkUitvoeringsPlan is in concept gereed en er wordt een bijlage geschreven met een stappenplan voor bewoners en een bijlage met details over de gekozen technieken. Liander heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen voor het elektriciteitsnet wanneer warmtepompen breed toegepast gaan worden. In mei is met de Meedenkgroep gesproken over de manier waarop bewoners het beste kunnen worden geïnformeerd (zie hier het verslag van die avond). Op 24 juni om 19.30 wordt het (concept) Wijkuitvoeringsplan gepresenteerd aan buurtbewoners.

En tegelijkertijd zie je ook dat er veel gebeurt aan verduurzaming aan woningen in de wijk. Stap voor stap, of in (heel) grote stappen, vooral wanneer nieuwe bewoners een huis betrekken. Voorjaar 2025 is door Duurzame SteK een avond georganiseerd voor bewoners van hetzelfde type woningen, waarin drie bewoners hun ervaringen met aanleg van vloerverwarming, aanpak van koudebruggen en installatie van balansventilatie deelden. Een groepje bewoners gaat nu aan de slag om een aanpak te beschrijven en er is een bezoek georganiseerd aan de Energiewinkel in Renkum.

Tenslotte: zoals u kunt lezen is Duurzame SteK hier actief bij betrokken. Voor vragen staan wij altijd open, en wie met ons mee wil denken is van harte welkom. Neem gerust contact op via ons email-adres! Of met de Helpdesk: 085 – 013 0 888

WijkvanNu is de geselecteerde partner die samen met ons en de gemeente het plan opstelt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.