Onze wijk aardgasvrij – even bijpraten

18 oktober van 16-19 uur eerste bewonersbijeenkomst in Vierbeekcollege! Noteer de datum!

In eerdere berichten hebben wij geschreven dat de gemeente samen met wijkbewoners en professionele stakeholders (Liander, Vivare, Heimstaden) voor onze wijk Stenenkruis is gestart met het opstellen van een WijkUitvoeringsPlan (WUP). Hierin komt te staan hoe onze wijk over een aantal jaren van het aardgas af kan. Het plan moet oktober 2025 klaar zijn. De gemeente selecteerde samen met SteK het bureau WijkvanNu en gaf hen opdracht om het proces te begeleiden. In het procesplan staat hoe dit project wordt opgepakt (link opnemen). Het opstellen van het procesplan was fase 1, fase 2 is nu gestart.

Het projectteam organiseerde in april een meedenkgroep van wijkbewoners om de bewoners goed te kunnen betrekken in het proces om de wijk aardgasvrij te maken. Het project staat of valt natuurlijk bij actieve deelname van de bewoners van de wijk. Het is voor de gemeente -en vooral voor ons als wijkbewoners- erg belangrijk mee te denken en feedback te geven op het project om onze wijk Stenenkruis aardgasvrij te maken. Het gaat ons immers allen aan.

Alle bewoners in onze wijk ontvingen in april hierover een brief van de gemeente. De groep is deels op naam uitgenodigd -willekeurig in een steekproef geprikt- en een deel heeft zichzelf aangemeld, totaal 32 deelnemers. Inmiddels zijn er drie bijeenkomsten van de Meedenkgroep geweest: op 14 mei, 3 juni en 27 juni.

Wat is er tijdens deze bijeenkomsten besproken?
In de tweede fase die nu is gestart speelt de Meedenkgroep een belangrijke rol. Tijdens de 3 bijeenkomsten is feedback gevraagd op de plannen en de aanpak tot nu toe. Vragen en zorgen zijn gedeeld. Naar aanleiding daarvan besloot de gemeente om de doelstelling aan te passen van aardgasvrij 2030 naar “aardgasvrij in 2040” conform de doelstelling voor heel Renkum. Dit geeft bewoners de gelegenheid te verduurzamen op natuurlijke momenten zoals een verhuizing, verbouwing, vervanging van een verwarmingsketel etc. 2040 lijkt ver weg maar tussentijds kunnen al stappen gezet worden zoals bewustwording van en inzicht in je energieverbruik, een afspraak maken met een energiecoach van de wijk (via ons email-adres) of je licht opsteken in de Energiewinkel in Renkum bezoeken. Zo is de warmtetechniek die je kiest afhankelijk van het isolatieniveau van je woning. En isolatie heeft ook invloed op de waardestijging van het huis en het comfort.
Er is veel kennis in de wijk aanwezig en er is geïnventariseerd wie zijn kennis en kunde wil inzetten bij dit transitieproces.
In de meedenkgroep zijn alle mogelijke (een kleine 20) warmtetechnieken besproken met hun voor- en nadelen. De verschillende technieken zijn uitgedeeld op factsheets; voor geïnteresseerden: deze zijn HIER digitaal te vinden en voor een papieren afdruk: mail even je adres naar ons email-adres.
Tijdens de derde bijeenkomst op 27 juni maakte de Meedenkgroep een keuze van 3-5 technieken. De geselecteerde technieken worden gepubliceerd op www.renkum.nl/stenenkruis.

WijkvanNu gaat deze zomer de gekozen technieken onderzoeken op geschiktheid voor onze wijk. Er worden berekeningen gemaakt voor verschillende woningtypen in onze wijk, o.a. de benodigde investeringen, jaarlijkse kosten en CO2-besparingen. De technieken worden ook gescoord op een reeks van criteria, zoals ruimtegebruik, noodzakelijke isolatiemaatregelen en aanpassing van het warmtesysteem in de woning. Deze criteria zijn opgesteld door de projectgroep en aangevuld door de meedenkgroep. Het resultaat van dit onderzoek is een “stoplichtmodel”: een tabel met scores per criterium voor elke techniek, waarbij met stoplichtkleuren (rood, oranje, groen) snel zichtbaar is hoe de technieken scoren op de criteria.

In het najaar worden de uitkomsten van dit onderzoek gepresenteerd aan alle bewoners van Stenenkruis. Bewoners wordt dan gevraagd te stemmen op hun voorkeursoplossing. Belangrijk te benadrukken dat je geen techneut hoeft te zijn en dat mensen die geen interesse hebben in technische details zich ook mogen laten horen, omdat ook niet-technische argumenten zoals bijv. gebruiksgemak en gevoel van controle een rol mogen spelen. Deze bijeenkomst is gepland op vrijdag 18 oktober van 16-19 uur in het Vierbeek College, Wijnand van Arnhemweg 1 in Oosterbeek. Noteer de datum in uw agenda. Een definitieve uitnodiging volgt vanuit de gemeente.

Tenslotte: zoals u kunt lezen is Duurzame SteK hier actief bij betrokken. Voor vragen staan wij altijd open, en wie met ons mee wil denken is van harte welkom. Neem gerust contact op via ons email-adres!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.