Hoe duurzaam is onze website zelf eigenlijk?

Het Internet is de grootste koolstof gedreven machine op aarde. Ook onze website gebruikt energie en zorgt dus voor uitstoot van CO2. Het zou dus aardig zijn om te kijken hoe we dat terug kunnen dringen. De Duurzame Stek redactie is zich daarom ook aan het verdiepen in hoe we deze website groener kunnen maken. En dan blijken er verschillende mogelijkheden te zijn. Zo zijn er initiatieven die daarin zo ver gaan dat de website uit gaat wanneer geen groene stroom meer kan worden geleverd.

Een eerste vraag was dan ook of onze hosting provider wel op duurzame energie draait. En toevallig blijkt web-oke.nl hier gelukkig ook aandacht voor te hebben. Dat is al een hele geruststelling.

Daarom hebben we dit logo onder aan de website geplaatst. Dit komt van een website die kan checken of een website bij een provider gehost is die op duurzame energie draait. Dat kan je dus voor andere website hier zelf ook opzoeken.

Wat kunnen we nog meer doen?

De volgende stap is om de website ook efficiƫnter te maken zodat deze minder energie verbruikt wanneer iemand de site bezoekt. We doen ons best om bijvoorbeeld plaatjes die we gebruiken niet groter te laten zijn dan nodig. Ooit was er een opvatting dat een donkere pagina minder energie zou verbruiken dan een lichte, maar met de komst van de platte schermen schijnt dit niet meer uit te maken.

Een goed artikel dat veel overzicht geeft over wat er nog allemaal te winnen valt, kan je vinden bij Klooker.

Wat kan je zelf doen?

Kijk eens bij Ecosia, de duurzame zoekmachine die niet alleen CO2 beperkt, maar zelfs 80% van de winst investeert in het planten van nieuw groen. Hun eigen servers lopen op 100% hernieuwbare energie van hun eigen zonnepanelenpark. Daarmee is je zoekopdracht met Ecosia niet energieneutraal, maar haalt zelfs CO2 uit de lucht.

.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.