Eerste deelauto een feit!

Op 17 mei vond er een bijzondere overdracht plaats tussen twee Duurzame SteK actievelingen: Jacqueline overhandigde haar tweede autosleutel aan Reinder. De twee SteK-kers en hun partners hebben besloten dat hun gezinnen voortaan één auto zullen delen.

“Jacqueline en ik hebben elkaar bij de Mobiele SteK al uitvoerig gesproken over duurzame mobiliteit, dus toen voor ons het moment aanbrak onze Renault te verkopen, dacht ik dat het een mooi moment zou zijn het autodeelexperiment aan te gaan”, zegt Reinder.

Jacqueline vult aan: “De stap naar een volledig autoloos bestaan vonden we nog te spannend, zeker zo lang er nog geen deelauto’s voor de buurt zijn, maar één auto voor twee gezinnen, dat leek ons wel haalbaar.”

Beide gezinnen hebben drie kinderen, hobby’s die een trekhaak vereisen en zien een auto vooral als een praktisch gebruiksvoorwerp. Wat dat betreft komen de wensen dus behoorlijk overeen. Wat spannend wordt, is of het lukt om de agenda’s op elkaar af te stemmen. Jacqueline zegt: “We hebben het gehad over alternatieven bij dubbele boekingen, zoals het openbaar vervoer of Snappcar. In theorie valt alles te plannen. We zijn erg benieuwd hoe we de praktijk gaan ervaren.” 

Eerste deelauto?

Het is trouwens discutabel of dit feitelijk de eerste deelauto in de wijk is. Diverse auto’s worden via Snappcar of MyWheels gedeeld. En daarnaast zijn er wellicht nog andere wijkgenoten – bij ons onbekend – die hun auto’s structureel met elkaar delen. Voor zover wij weten is het wel voor het eerst dat twee huishoudens een auto tot gezamenlijk bezit verklaren. De naam van de hiertoe opgerichte maatschap is Rosande Auto. Over hoe je dit contractueel en financieel allemaal het beste kunt regelen, vind je veel tips op www.deelauto.nl. Er bestaat zelfs een speciale autodeel-verzekering.

Fotobijschrift: Janneke (dochter van Jacqueline) en Thomas (zoon van Reinder) delen het stuur.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.