Forum

Wijk duurzaam van h...
 
Meldingen
Alles wissen

Draag ook uw steentje bij en kom in contact met andere actievelingen in de buurt.

[Sticky] Wijk duurzaam van het gas af

5 Berichten
3 Gebruikers
1 Vind-ik-leuks
854 Bekeken
(@leen)
Lid Admin
Deelgenomen: 5 jaar geleden
Berichten: 14
Topic starter  

Kan een wijk duurzaam van het gas af? Een studie van diverse gerenommeerde partijen, waarin een wijk met 1200 woningen in Haarlem is doorgerekend, zegt dat dat moet kunnen.

Kort gezegd als volgt: met PVT-panelen, een warmtepomp in elke woning, warmte-koude-opslag-systemen in de bodem en een zeer-lage-temperatuur-warmtenet. In de zomer wordt de WKO met warmte geladen vanuit de PVT-panelen, in voor- en najaar verwarmen de PVT-panelen de woningen en in de winter leveren de PVT-panelen een beetje aan de woning en komt de rest uit het warmtenet. De warmte-afgifte in de woningen gebeurt met warm water van max. 50-55 graden.

Een uitgebreid rapport is te vinden op www.zonnewarmtenet.nl en een heldere beschrijving van het systeem staat op de site van één van de leveranciers: Triple Solar.

En kan dat dan in onze wijk? Lastig, omdat warmte-koude-opslagsystemen een diepte nodig hebben van 50-250 meter en onze wijk in een boringvrije zone is gelegen, waar je normaliter niet dieper dan 40 meter mag boren. Maar of het helemaal onmogelijk zal zijn?
In ieder geval is dit concept inspirerend voor wie na wil denken over een gasarme warmtevoorziening zonder lucht-water-warmtepompen.


   
Hendrik reageerde
Citeren
Onderwerp trefwoorden
(@hendrik)
Lid Admin
Deelgenomen: 5 jaar geleden
Berichten: 9
 

Deze week komen ze bij ons zonnepanelen leggen, maar geen van de aanbieders die we hebben gesproken hebben het in hun advies nog over PVT panelen. Waarom zou dat zijn?


   
BeantwoordenCiteren
(@paul-domen)
Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden
Berichten: 1
 

Hallo Hendrik,
Zeker weten doe ik het niet natuurlijk. Maar het lijkt mij dat PVT een iets ingewikkeldere techniek is. Er komt meer bij kijken. Ook bouwkundig. Leveranciers van zonnepanelen gaan vaak voor de aantallen. Het is een markt met veel concurrentie. Dus snel even wat panelen op het dak zonder te veel gedoe is hoe er het liefst gewerkt wordt. PVT is dan te complex en tijdrovend.
Ik zou voor een goed PVT advies eerder uitwijken naar aannemers die erg bij de tijd zijn of die zich juist erg focussen op duurzame oplossingen.


   
BeantwoordenCiteren
(@leen)
Lid Admin
Deelgenomen: 5 jaar geleden
Berichten: 14
Topic starter  

Eens met de reactie van Paul. Daar komt bij dat PVT nog tamelijk nieuw is, en daarom zijn er nog niet veel bedrijven die dit aanbieden. Wanneer je je woning niet wilt verwarmen, moet je ergens warmte vandaan halen en die met een warmtepomp op een zodanige temperatuur te brengen dat je radiatoren het huis warm kunnen maken. En daarvoor is de kans groot dat je andere (z.g. laag-temperatuur) radiatoren moet installeren. En dat werkt goed als je woning goed geïsoleerd is. Als die warmte uit de bodem komt of met een ventilator uit de buitenlucht of uit je ventilatiesysteem , dan heb je een installatie waar installateurs inmiddels ervaring mee hebben. Veel nieuwer is het om de warmte via luchtstroming langs de achterkant van zonnepanelen te winnen, de z.g. PVT-panelen. Lastiger, maar dan heb je wel een geluidloos systeem waarvoor ook geen diep gat in de bodem nodig is.

Het hangt er dus van af wat je startvraag is:
- zelf duurzame elektriciteit opwekken met PV-panelen (dat is inmiddels appeltje-eitje) of
- je energievoorziening (elektriciteit en warmte) duurzaam maken (dat wordt een project met de juiste specialisten).


   
BeantwoordenCiteren
(@leen)
Lid Admin
Deelgenomen: 5 jaar geleden
Berichten: 14
Topic starter  

He genoemde Zonnewarmtenet timmerde de afgelopen dagen goed aan de weg qua publiciteit. Maar er zijn nog meer innovatieprojecten die zich richten op warmtenetten met de omvang van een buurt of wijk. Allemaal innovatief en dat betekent dat er doorgaans subsidie bij moet, en dat komt dan vaak van de Topsector Energie. 

Op deze pagina vind je een mooi overzicht van de verschillende projecten, met linkjes naar projectbeschrijvingen.

https://www.topsectorenergie.nl/tki-urban-energy/uptempo/proeftuin-aardgasvrije-wijken-meets-innovatie

Allemaal nieuwe ontwikkeling en - dus - boeiend leesvoer. En tegelijkertijd betekent dit natuurlijk dat dé oplossing nog niet bestaat, ook niet voor de wijk Stenenkruis in Oosterbeek. Of onze wijk (of een deel ervan) geschikt is voor een warmtenet is nog weer een andere vraag. Momenteel loopt het project TransitieVisieWarmte in onze gemeente, en dat heeft uiterlijk eind 2021 voor elke wijk een voorkeursoplossingsrichting bepaald om aardgasloos te worden. Die hebben het voornemen om ook de wijken te bezoeken, dus dat blijven we graag volgen. 

 

Dit bericht is gewijzigd 3 jaar geleden door Leen van Doorn

   
BeantwoordenCiteren
Deel: